Иван Голац огорчен приказаним на 162. "вјечитом дербију": Тужно, биједно, сиромашно

Dejan Maric
Иван Голац огорчен приказаним на 162. "вјечитом дербију": Тужно, биједно, сиромашно

БЕОГРАД - Прослављени фудбалски стручњак Иван Голац 162. окршај Црвене звезде и Партизана је окарактерисао као тужан, биједан и сиромашан, апострофирајући чињеницу да је посљедњи "вјечити дерби" био вјероватно најслабији икада.

Голац, баш као и сви љубитељи фудбала, остао је разочаран представом коју су нам српски првак и вицешампион приказали пред 38.000 гледалаца на стадиону "Рајко Митић".

Борбеност није изостала, али готово сви остали елементи ове игре јесу. Звезда је, додуше, у првом дијелу имала неке шансе, а Партизан је у наставку за нијансу био бољи.

А када се све сабере, било је то недостојно битке два најтрофејнија клуба.

Са том констатацијом се слаже и Голац, човјек који је име изградио на црно-бијелој страни Топчидерског брда, а потом своју авантуру наставио на Острву.

Према његовим ријечима, "вјечити" ривали су показали застрашујуће фудбалско сиромаштво и техничко-тактичко незнање.

- Била је ово апсолутна антипропаганда фудбала. То одавно више није прави дерби. Он се одржава на један вештачки начин, а оно што није природно не може ни да опстане. Ово нема везе са фудбалом и спортом уопште - изјавио је Голац за "Глас Српске".

Наш саговорник је додао да се сјећа дербија још док је био клинац, потом и оних које је и играо, па затим водио екипу, али да не памти овако лошу игру.

- Црвена звезда и Партизан су носиоци српског фудбала.Међутим, оно што су приказали било је тужно и бедно. Ко је гледао утакмицу, узалуд је потрошио време. Боље да је читао неку књигу. Овај дуел је био испод сваког нивоа. Не знам да је икада у историји одигран слабији дерби - јасан је некадашњи тренер Партизана, Данди јунајтеда, Акранеса...

Голца је изненадила изјава Звездиног тренера Дејана Станковића који је поручио да је поносан на издање својих ученика.

- Пре свега, не можете се обучавати на Звезди, Партизану, репрезентацији... Тиме девалвирате струку, знање, све. Постоји почетак и зна се како он иде. Верујем да су многи шокирани Дејановом изјавом. Јер ако смо задовољни овим, онда смо у великим проблемима - рекао је наш саговорник.

Једнако изненађен био је и чињеницом да Партизан није показао жељу да нападне Звезду иако на првенственој табели има 11 бодова минуса.

- Када имате такав заостатак, немате шта да изгубите. Очекивао сам зато офанзивнију и агресивнију поставку. То се није догодило и прихватићу да за то није било квалитета. Ако на терену не покажете здраву, позитивну агресију и жељу, онда немате ни шта да тражите. Ипак, Партизан је имао неке шансе, до њих је дошао грешкама ривала и да их је реализовао, можда би утакмица отишла у другом смеру. А пошто смо утврдили да квалитет недостаје, другачије није ни могло да се заврши - изјавио је Голац.

Прослављени фудбалер као један од горућих проблема српског фудбала је истакао чињеницу да доводимо лимитиране, просјечне странце који заузимају мјесто домаћим надама.

- Зашто се то ради и у име чега, није ми баш јасно. Тиме уништавамо нашу дивну децу. Генерације фудбалера нестају већ деценијама. Ми и даље радимо нешто што је ван сваке логике. Тамо где престаје логика, почињу наши простори. Сама чињеница да квалификације за еврокупове почињемо од првог кола све говори. Има оних који то виде, али се праве да не виде. Немају храбрости да то кажу, да дискутују. Сви иду линијом мањег отпора - нагласио је Голац.

Саговорник "Гласа" на крају је поручио да није оптимиста јер српском фудбалу треба много више озбиљности, квалитета, знања, умијећа да би се вратио на некадашњи ниво.

- Дуг је то пут. Што уништите за годину дана, треба вам деценија да поправите, а ми већ много деценија уништавамо наш фудбал. Кључ свега је, не само у фудбалу, одговорност. Нико не одговара ни за ¬шта. Штавише, они који нешто упропасте, за то буду и унапређени - закључио је Голац.

 

Свјетло на крају тунела

У мору негативности које су обиљежиле посљедњи дерби, Иван Голац је пронашао и позитивне ствари.

- Наши таленти су тема о којој често причам. Звездин Жељко Гаврић је оставио утисак талентованог дечака. Само је питање да ли ће моћи да напредује. Улазак Партизановог Филипа Стевановића у игру и његово издање је такође за похвалу. То је неки трачак наде и слабо светло у тунелу препуном мрака - појаснио је наш саговорник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана