Ivan Golac ogorčen prikazanim na 162. "vječitom derbiju": Tužno, bijedno, siromašno

Dejan Maric
Ivan Golac ogorčen prikazanim na 162. "vječitom derbiju": Tužno, bijedno, siromašno

BEOGRAD - Proslavljeni fudbalski stručnjak Ivan Golac 162. okršaj Crvene zvezde i Partizana je okarakterisao kao tužan, bijedan i siromašan, apostrofirajući činjenicu da je posljednji "vječiti derbi" bio vjerovatno najslabiji ikada.

Golac, baš kao i svi ljubitelji fudbala, ostao je razočaran predstavom koju su nam srpski prvak i vicešampion prikazali pred 38.000 gledalaca na stadionu "Rajko Mitić".

Borbenost nije izostala, ali gotovo svi ostali elementi ove igre jesu. Zvezda je, doduše, u prvom dijelu imala neke šanse, a Partizan je u nastavku za nijansu bio bolji.

A kada se sve sabere, bilo je to nedostojno bitke dva najtrofejnija kluba.

Sa tom konstatacijom se slaže i Golac, čovjek koji je ime izgradio na crno-bijeloj strani Topčiderskog brda, a potom svoju avanturu nastavio na Ostrvu.

Prema njegovim riječima, "vječiti" rivali su pokazali zastrašujuće fudbalsko siromaštvo i tehničko-taktičko neznanje.

- Bila je ovo apsolutna antipropaganda fudbala. To odavno više nije pravi derbi. On se održava na jedan veštački način, a ono što nije prirodno ne može ni da opstane. Ovo nema veze sa fudbalom i sportom uopšte - izjavio je Golac za "Glas Srpske".

Naš sagovornik je dodao da se sjeća derbija još dok je bio klinac, potom i onih koje je i igrao, pa zatim vodio ekipu, ali da ne pamti ovako lošu igru.

- Crvena zvezda i Partizan su nosioci srpskog fudbala.Međutim, ono što su prikazali bilo je tužno i bedno. Ko je gledao utakmicu, uzalud je potrošio vreme. Bolje da je čitao neku knjigu. Ovaj duel je bio ispod svakog nivoa. Ne znam da je ikada u istoriji odigran slabiji derbi - jasan je nekadašnji trener Partizana, Dandi junajteda, Akranesa...

Golca je iznenadila izjava Zvezdinog trenera Dejana Stankovića koji je poručio da je ponosan na izdanje svojih učenika.

- Pre svega, ne možete se obučavati na Zvezdi, Partizanu, reprezentaciji... Time devalvirate struku, znanje, sve. Postoji početak i zna se kako on ide. Verujem da su mnogi šokirani Dejanovom izjavom. Jer ako smo zadovoljni ovim, onda smo u velikim problemima - rekao je naš sagovornik.

Jednako iznenađen bio je i činjenicom da Partizan nije pokazao želju da napadne Zvezdu iako na prvenstvenoj tabeli ima 11 bodova minusa.

- Kada imate takav zaostatak, nemate šta da izgubite. Očekivao sam zato ofanzivniju i agresivniju postavku. To se nije dogodilo i prihvatiću da za to nije bilo kvaliteta. Ako na terenu ne pokažete zdravu, pozitivnu agresiju i želju, onda nemate ni šta da tražite. Ipak, Partizan je imao neke šanse, do njih je došao greškama rivala i da ih je realizovao, možda bi utakmica otišla u drugom smeru. A pošto smo utvrdili da kvalitet nedostaje, drugačije nije ni moglo da se završi - izjavio je Golac.

Proslavljeni fudbaler kao jedan od gorućih problema srpskog fudbala je istakao činjenicu da dovodimo limitirane, prosječne strance koji zauzimaju mjesto domaćim nadama.

- Zašto se to radi i u ime čega, nije mi baš jasno. Time uništavamo našu divnu decu. Generacije fudbalera nestaju već decenijama. Mi i dalje radimo nešto što je van svake logike. Tamo gde prestaje logika, počinju naši prostori. Sama činjenica da kvalifikacije za evrokupove počinjemo od prvog kola sve govori. Ima onih koji to vide, ali se prave da ne vide. Nemaju hrabrosti da to kažu, da diskutuju. Svi idu linijom manjeg otpora - naglasio je Golac.

Sagovornik "Glasa" na kraju je poručio da nije optimista jer srpskom fudbalu treba mnogo više ozbiljnosti, kvaliteta, znanja, umijeća da bi se vratio na nekadašnji nivo.

- Dug je to put. Što uništite za godinu dana, treba vam decenija da popravite, a mi već mnogo decenija uništavamo naš fudbal. Ključ svega je, ne samo u fudbalu, odgovornost. Niko ne odgovara ni za ¬šta. Štaviše, oni koji nešto upropaste, za to budu i unapređeni - zaključio je Golac.

 

Svjetlo na kraju tunela

U moru negativnosti koje su obilježile posljednji derbi, Ivan Golac je pronašao i pozitivne stvari.

- Naši talenti su tema o kojoj često pričam. Zvezdin Željko Gavrić je ostavio utisak talentovanog dečaka. Samo je pitanje da li će moći da napreduje. Ulazak Partizanovog Filipa Stevanovića u igru i njegovo izdanje je takođe za pohvalu. To je neki tračak nade i slabo svetlo u tunelu prepunom mraka - pojasnio je naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana