Филип Костић: Од Нијемаца сам покупио оно најбоље

Душан Репија
Филип Костић: Од Нијемаца сам покупио оно најбоље

Филип Костић један је од најстандарднијих српских фудбалера у претходних четири, пет година. Доказао се у Штутгарту и ХСВ-у, а већ другу сезону један је од најбољих, ако не и најбољи фудбалер Ајнтрахта.

Момак из Крагујевца у потпуности је сазрио и сваког новог љета својој игри даје димензију више. Одавно су га красиле нападачке способности по лијевом крилу, продорност, добар центаршут и осјећај за простор, а ове сезоне почео је да испуњава све обавезе у одбрани које је тренер Ади Хитер ставио пред њега.

Иако клубу из Франкфурта иде нешто лошије него прошле сезоне, када га је предводио српски трио Костић-Гаћиновић-Јовић  и умало стигао до Лиге шампиона, брзоноги фудбалер ипак је задовољан. 

- Прошли смо групну фазу Лиге Европе у конкуренцији Арсенала, Стандарда и Гимараеша, а чак и добили “тобџије” у Лондону. Већ са тим резултатима не може се рећи да је било лоше. У Бундеслиги је истина нешто другачија ситуација. Солидно смо се држали до самог финиша када нам је заиста понестало снаге. Одиграли смо више од 80 утакмица за годину и по дана, што се и те¬ како осетило. Једва смо чекали ову паузу која нам је добро дошла, па верујем да ћемо у другом делу сезоне бити много бољи - рекао је Костић.

ГЛАС: Навијачи вас просто обожавају. Неријетко Вам свих 50.000 навијача даје овације. Како сте то заслужили за само годину и кусур откако сте становник “Комерцбанк арене”.
КОСТИЋ: На свакој утакмици дајем све од себе, што бисмо рекли до последњег капи зноја. Радим много индивидуално, волим да тренирам и усавршавам се. Када се толико трудите, а играте фудбал цео живот логично је и да напредујете и да то неко примети. Навијачи у Немачкој, а наши посебно знају да цене борбеност и поштен однос. Од првог дана све ми је некако легло у Франкфурту, можда и због наших момака које сам затекао овде. Брзо сам се прилагодио и сада стварно уживам у фудбалу.

ГЛАС: Од 2014. године сте у Њемачкој. Да ли се прихватили тамошњи начин живота и рада?
КОСТИЋ: Дефинитивно јесам. Од када сам у Немачкој другачије гледам на живот што се тиче дисциплине и радних обавеза. Сигурно ми је и то помогло да напредујем и да сада већ дуго трајем у једној од најјачих лига света.

ГЛАС: Ипак, од доласка у град на Мајни имате прилику да уживате са момцима који су са ових простора. Прошле сезоне осим Мијата Гаћиновића ту су били Лука Јовић и Анте Ребић, а сада је са вама млади Дејан Јовељић. Да ли су вам помогли да сачувате балкански штих у себи?
КОСТИЋ: Хаха. Мислим да је то одличан микс. Са једне стране челична дисциплина, радна етика и професионалност, а са друге, неке наше навике и обичаји без којих не можемо. Прошла сезона била ми је најлепша у каријери и због дружења, а и ова је супер. Може се рећи да сам од Немаца покупио оно што нама недостаје, а задржао оно чега њима недостаје. 

ГЛАС: Тренер Ади Хитер ове сезоне од вас захтијева да играте мало дефанзивније, па је природно да су изостали голови. Како сте се снашли у формацији 3-5-2 гдје играте у везном реду и много помажете одбрани?
КОСТИЋ: Са Хитером имам одличну сарадњу. Допада ми се његова филозофија фудбала, без обзира на позицију на коју ме стави. Имам више задатака, али опет доста слободе да одем у напад. Никада се нисам оптерећивао головима. Наравно сви воле када затресу мрежу, али ја волим и да асистирам саиграчима. Пре свега, волим да побеђујемо. 

ГЛАС: Недавно Вас је специјализовани сајт трансфермаркт.де прогласио 34. фудбалером свијета којем је цијена током 2019. године вртоглаво порасла. Према процјенама, Ваша тржишна вриједност сада износи 38 милиона евра, а прије само 12 мјесеци била је десет. 
КОСТИЋ: Свакако да је то леп податак, али фудбал не играју цифре него људи. Имао сам добру сезону, али да није било тима ни моје игре не би дошле до изражаја. 

ГЛАС: Љетос се помињао Интер, а сада сте наводно на мети Милана. Има ли истине у тим натписима?
КОСТИЋ: Верујте да не размишљам о томе. Циљ ми је да успешно приведем крају сезону у Бундеслиги па ћемо видети на лето. 
 

Профил

Име и презиме: Филип Костић
Датум рођења: 1. новембар 1992. године.
Мјесто рођења: Крагујевац.
Висина: 184 центиметра.
Тежина: 82 килограма.
Позиција у тиму: лијево крило.
Тимови: Раднички (2010 - 12), Гронинген (2012 - 14), Штутгарт (2014 - 16), ХСВ (2016 - 18), Ајнтрахт (2018 -?).  

 

Јовељић може као Јовић

ГЛАС: Сјајну прошлу сезону Лука Јовић је крунисао преласком у Реал Мадрид, а на његово мјесто дошао је Дејан Јовељић. Може ли он да крене стопама свог суграђанина из Бијељине? 
КОСТИЋ: Јовеља има материјала да постане Јовићев наследник. Само треба да настави да ради како је почео. У неколико утакмица је показао шта поседује, а верујем да ће у наставку сезоне играти још чешће. Оно што је најважније добар је момак и врло радан и етичан. 

 

Халанд пријетња

ГЛАС: Промјенљива игра у квалификацијама за Европско првенство одвела је Србију у додатне квалификације преко завршнице Лиге нација. Ривал у полуфиналу је Норвешка. Може ли Србија на Евро?
КОСТИЋ: Верујем да можемо. Имамо добру екипу, већ доста искусну и верујем да ћемо успети. Нисам пуно пратио овог Ерлинга Халанда, али чим га је купила Борусија сигурно се ради о вансеријском нападачу. Морамо да обратимо посебну пажњу на њега, јер се већ надавао голова најбољим тимовима Европе.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана