Filip Kostić: Od Nijemaca sam pokupio ono najbolje

Dušan Repija
Filip Kostić: Od Nijemaca sam pokupio ono najbolje

Filip Kostić jedan je od najstandardnijih srpskih fudbalera u prethodnih četiri, pet godina. Dokazao se u Štutgartu i HSV-u, a već drugu sezonu jedan je od najboljih, ako ne i najbolji fudbaler Ajntrahta.

Momak iz Kragujevca u potpunosti je sazrio i svakog novog ljeta svojoj igri daje dimenziju više. Odavno su ga krasile napadačke sposobnosti po lijevom krilu, prodornost, dobar centaršut i osjećaj za prostor, a ove sezone počeo je da ispunjava sve obaveze u odbrani koje je trener Adi Hiter stavio pred njega.

Iako klubu iz Frankfurta ide nešto lošije nego prošle sezone, kada ga je predvodio srpski trio Kostić-Gaćinović-Jović  i umalo stigao do Lige šampiona, brzonogi fudbaler ipak je zadovoljan. 

- Prošli smo grupnu fazu Lige Evrope u konkurenciji Arsenala, Standarda i Gimaraeša, a čak i dobili “tobdžije” u Londonu. Već sa tim rezultatima ne može se reći da je bilo loše. U Bundesligi je istina nešto drugačija situacija. Solidno smo se držali do samog finiša kada nam je zaista ponestalo snage. Odigrali smo više od 80 utakmica za godinu i po dana, što se i te¬ kako osetilo. Jedva smo čekali ovu pauzu koja nam je dobro došla, pa verujem da ćemo u drugom delu sezone biti mnogo bolji - rekao je Kostić.

GLAS: Navijači vas prosto obožavaju. Nerijetko Vam svih 50.000 navijača daje ovacije. Kako ste to zaslužili za samo godinu i kusur otkako ste stanovnik “Komercbank arene”.
KOSTIĆ: Na svakoj utakmici dajem sve od sebe, što bismo rekli do poslednjeg kapi znoja. Radim mnogo individualno, volim da treniram i usavršavam se. Kada se toliko trudite, a igrate fudbal ceo život logično je i da napredujete i da to neko primeti. Navijači u Nemačkoj, a naši posebno znaju da cene borbenost i pošten odnos. Od prvog dana sve mi je nekako leglo u Frankfurtu, možda i zbog naših momaka koje sam zatekao ovde. Brzo sam se prilagodio i sada stvarno uživam u fudbalu.

GLAS: Od 2014. godine ste u Njemačkoj. Da li se prihvatili tamošnji način života i rada?
KOSTIĆ: Definitivno jesam. Od kada sam u Nemačkoj drugačije gledam na život što se tiče discipline i radnih obaveza. Sigurno mi je i to pomoglo da napredujem i da sada već dugo trajem u jednoj od najjačih liga sveta.

GLAS: Ipak, od dolaska u grad na Majni imate priliku da uživate sa momcima koji su sa ovih prostora. Prošle sezone osim Mijata Gaćinovića tu su bili Luka Jović i Ante Rebić, a sada je sa vama mladi Dejan Joveljić. Da li su vam pomogli da sačuvate balkanski štih u sebi?
KOSTIĆ: Haha. Mislim da je to odličan miks. Sa jedne strane čelična disciplina, radna etika i profesionalnost, a sa druge, neke naše navike i običaji bez kojih ne možemo. Prošla sezona bila mi je najlepša u karijeri i zbog druženja, a i ova je super. Može se reći da sam od Nemaca pokupio ono što nama nedostaje, a zadržao ono čega njima nedostaje. 

GLAS: Trener Adi Hiter ove sezone od vas zahtijeva da igrate malo defanzivnije, pa je prirodno da su izostali golovi. Kako ste se snašli u formaciji 3-5-2 gdje igrate u veznom redu i mnogo pomažete odbrani?
KOSTIĆ: Sa Hiterom imam odličnu saradnju. Dopada mi se njegova filozofija fudbala, bez obzira na poziciju na koju me stavi. Imam više zadataka, ali opet dosta slobode da odem u napad. Nikada se nisam opterećivao golovima. Naravno svi vole kada zatresu mrežu, ali ja volim i da asistiram saigračima. Pre svega, volim da pobeđujemo. 

GLAS: Nedavno Vas je specijalizovani sajt transfermarkt.de proglasio 34. fudbalerom svijeta kojem je cijena tokom 2019. godine vrtoglavo porasla. Prema procjenama, Vaša tržišna vrijednost sada iznosi 38 miliona evra, a prije samo 12 mjeseci bila je deset. 
KOSTIĆ: Svakako da je to lep podatak, ali fudbal ne igraju cifre nego ljudi. Imao sam dobru sezonu, ali da nije bilo tima ni moje igre ne bi došle do izražaja. 

GLAS: Ljetos se pominjao Inter, a sada ste navodno na meti Milana. Ima li istine u tim natpisima?
KOSTIĆ: Verujte da ne razmišljam o tome. Cilj mi je da uspešno privedem kraju sezonu u Bundesligi pa ćemo videti na leto. 
 

Profil

Ime i prezime: Filip Kostić
Datum rođenja: 1. novembar 1992. godine.
Mjesto rođenja: Kragujevac.
Visina: 184 centimetra.
Težina: 82 kilograma.
Pozicija u timu: lijevo krilo.
Timovi: Radnički (2010 - 12), Groningen (2012 - 14), Štutgart (2014 - 16), HSV (2016 - 18), Ajntraht (2018 -?).  

 

Joveljić može kao Jović

GLAS: Sjajnu prošlu sezonu Luka Jović je krunisao prelaskom u Real Madrid, a na njegovo mjesto došao je Dejan Joveljić. Može li on da krene stopama svog sugrađanina iz Bijeljine? 
KOSTIĆ: Jovelja ima materijala da postane Jovićev naslednik. Samo treba da nastavi da radi kako je počeo. U nekoliko utakmica je pokazao šta poseduje, a verujem da će u nastavku sezone igrati još češće. Ono što je najvažnije dobar je momak i vrlo radan i etičan. 

 

Haland prijetnja

GLAS: Promjenljiva igra u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo odvela je Srbiju u dodatne kvalifikacije preko završnice Lige nacija. Rival u polufinalu je Norveška. Može li Srbija na Evro?
KOSTIĆ: Verujem da možemo. Imamo dobru ekipu, već dosta iskusnu i verujem da ćemo uspeti. Nisam puno pratio ovog Erlinga Halanda, ali čim ga je kupila Borusija sigurno se radi o vanserijskom napadaču. Moramo da obratimo posebnu pažnju na njega, jer se već nadavao golova najboljim timovima Evrope.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana