ЖРК Борац: Само бициклима можемо у Бихаћ

Душан Репија
ЖРК Борац: Само бициклима можемо у Бихаћ

Бањалука - Због тешке финансијске ситуације руководство ЖРК Борац најавило је могућност да не настави такмичење у Премијер лиги БиХ, као и протестну шетњу са освојеним пехарима због, како кажу, лошег односа Градске управе према овом клубу.

На рачун Борца ове године легло је свега 5.000 марака, које су требале да буду исплаћене прошле године, али је град остао дужан још 8.000 КМ. Како Скупштина града није усвојила финансијски план за ову годину, на рачун "осица" није уплаћена ни марка од планираног буџета за 2015. годину. Због свега наведеног директор Борца Ранко Глигорић најављује да је клуб у безизлазној ситуацији и да нема средстава да отпутује на једно од најважнијих гостовања у сезони, у Бихаћ.

- Проблеме више не можемо да одгађамо. Немамо новца да дјевојкама купимо сендвиче, а да не спомињем превоз, јер смо превознику већ дужни 17.000 КМ. Преостаје нам само да сједнемо на бицикле и одемо у Бихаћ - рекао је Глигорић.

Проблем неће бити ријешен ни послије идућег кола пошто организација меча на домаћем терену кошта око 1.000 марака.

- Уколико не добијемо оно што нам припада, сљедеће седмице ћемо изаћи пред Градску управу са више од 100 пехара које смо освојили у богатој историји, а имамо и толико играчица у свим категоријама, па нека господа виде шта смо урадили. Овај клуб је понос Бањалуке и Републике Српске и стварно је жалосно да смо дошли на овакве гране. Потребно нам је 20.000 марака да завршимо сезону, што се тиче лиге можемо такмичење завршити и са 10.000, а осталим новцем морамо да покривамо дугове. Обраћали смо се надлежним и увијек добијамо исти одговор да се ништа не може ријешити без градоначелника и његових сарадника који су задужени за подјелу средстава - рекао је Глигорић.

На овакав став одговорио је и градоначелник Слободан Гаврановић, који сматра да је проблем много дубљи.

- Више пута до сада смо гасили пожаре у клубовима. Дешавало се да ме позову у петак и кажу, ако не уплатимо 3.000 КМ, да сутра неће одиграти утакмицу. Сваки пут смо помогли, али то није рјешење, јер је проблем у спорту много већи. Не можемо да финансирамо 260 клубова и све док не буде донесен нови закон о спорту, биће овако. Не можемо да финансирамо професионални спорт - јасан је Гаврановић.

ЖРК Борац је најуспјешнији колектив у Бањалуци, јер је поред шест титула првака освојио и шест пехара у Купу. Због финансијских проблема екипа у посљедње двије године биљежи нешто скромније резултате, ове сезоне се бори за опстанак у Премијер лиги. Сви у клубу вјерују да ће на терену одрадити посао само под условом да неко препозна актуелну ситуацију.

Спонзори

Око 65 одсто новца који легне на рачун Борца стиже из градског буџета, а остатак клуб добија од спонзора.

- Сви знамо у каквом времену живимо и колико је тешко пронаћи неког ко ће вам финансијски помоћи. Имамо неколико спонзора, али је то минимална помоћ у односу на оно што нам је потребно - рекао је предсједник Борца Тихомир Љубојевић.

 

Мајсторовић

Једна од најискуснијих играчица Борца је Бранка Мајсторовић, која има само 21 годину. Она вјерује да су играчице заслужиле много бољи третман у граду на Врбасу.

- Велики смо клуб и била би велика штета да се Борац угаси. Добро би нам дошла подршка града јер када вам неко помогне, имате већу жељу да то оправдате. Заслужујемо већу подршку и града и спонзора - рекла је Мајсторовићева.

 

Врбас

Бањалука је ове године већ остала без једног женског рукометног клуба, Врбаса. Ова екипа избачена је из Премијер лиге пошто није одиграла два узастопна меча, а све због финансијских проблема

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана