Златна генерација - 20 година касније

Агенције
Златна генерација - 20 година касније

Београд - Прије 20 година репрезентација Југославије је освојила злато на Европском првенству у Атини, а свечаним дочеком у Скупштини града Београда обиљежена је годишњица.

Тог 2. јула, Југославија је побиједила 96:90 и то на првом шампионату послије увођења санкција, а и данас је та титула једна од најдражих свим љубитељима кошарке у Србији, Црној Гори и Републици Српској.

Од чланова те златне генерације, обиљежавању 20. годишњице присуствовала су деветорица играча – Жарко Паспаљ, Предраг Саша Даниловић, Саша Обрадовић, Дејан Томашевић, Жељко Ребрача, Зоран Сретеновић и Дејан Котуровић, као и селектор Душан Ивковић.

Због других обавеза изостали су Зоран Савић, Владе Дивац и Дејан Бодирога, као и тренер репрезентације Жељко Обрадовић.Око 19 часова почело је окупљање грађана, гдје се до сада окупило више хиљада људи.

Свим окупљенима у Скупштини града обратио се предсједник Кошаркашког савеза Србије Драган Ђилас, који је исказао захвалност генерацији која је покренула велике успјехе, не само у кошарци, већ и осталим спортовима у Србији, преноси Б92.

''Пре 20 година сам имао срећу да гледам ту утакмицу која нам је донијела златну медаљу за српско-црногорску кошарку, која је дошла послије санкција, специфичног одласка. Била је то једна сјајна генерација, која је сјајно вођена, од тада је било пуно медаља, али је ова била посебна и тако је и запамћена. Људи су се спонтано окупили на улицама и тако им је уприличен дочек на балкону Скупштине града Београда. Свима нама то остаје у сећању и сви осећамо захвалност свима који су дали нешто, јер је то показало да је кошарка наш најсјајнији спорт. Цијела нација је уживала у тријумфу кошаркашица на Европском првенству, а вјерујем да ће исто тако бити и у септембру, у Немачкој и Француској, и да ће тим који сада води играч који је био један од најзаслужнијих за злато у Атини опет се борити за злато,,рекао је Ђилас.

Присутнима се у Скупштини града обратио тадашњи селектор Југославије Душан Ивковић. Он је навео да је то био његов најдражи тим.

Сада слиједи наступ Вива Воџ-а и Војина Ристивојевића, након чега ће сви присутни моћи да уживају у спектакуларној 4Д мултимедијалној анимацији на самој згради Градске скупштине, а све у режији Душана Јововића. Водитељ догађаја је Дејан Цукић. Специјални гост догађаја биће наша кошаркашица Наташа Ковачевић. На самом крају на терасу скупштине Града, као некада, изаћи ће златни кошаркаши. Кошаркашка репрезентација Југославије је 2. јула 1995. постала шампион Европе, послије чега ју је дочекало више од 100.000 људи у Београду.

Србија је у финалу ЕП побиједила Литванију, а потом је приликом уручења медаља Хрватска напустила постоље, иако је освојила бронзу.

Баш као и тада вечерас ће се на балкону окупити шампиони предвођени селектором Душаном Ивковићем, преноси Курир.

Репрезентацији је континентални шампионат у Грчкој био први после четири године, пошто је држава била под санкцијама. Ивковић је истакао да је тада било веома тешко одржати континуитет екипе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана