Жервиња на мети расиста

Агенције
Жервиња на мети расиста

Ротердам - Фудбалери Фејенорда нису изборили пласман у осмину финала Лиге Европе пошто су поражени од Роме, а и да су прошли даље, питање је да ли би наставили такмичење због оног што су њихови навијачи урадили.

Већ на гостовању у Риму хулигани из Ротердама демолирали су центар Рима и фонтану Баркаче, а у реваншу су расистичким испадом вјероватно свом клубу затворили врата европских такмичења на неко вријеме. Балоном у облику банане гађали су тамнопутог Жервиња, а судија Клемон Трупан био је приморан да прекине утакмицу. Четврти судија узео је балон и однио до делегата, а да ствар буде још гора за домаће, у исто вријеме појавило се више десетина банана на трибинама "Де Кујпа". Навијачи у Ротердаму као да су заборавили да и у њиховим редовима, као и у репрезентацији Холандије игра велики број тамнопутих играча. Послије неколико минута меч је настављен, али није требало дуго чекати на нови инцидент. Стријелац водећег поготка за госте Адем Љајић био је на мети хулигана у 56. минуту, када су га засули разноразним предметима, од упаљача, наочара, па све до кишобрана. Судија је поново прекинуо меч и послао играче у свлачионицу. Повод за друго дивљање навијача било је искључење домаћег фудбалера Мишела Вредеа. Да ствар буде још гора, директор Фејенорда Ерик Гуде одбацио је оптужбе о расизму уз тврдњу да је ово понашање навијача "нормално у Холандији".

- Чиста је случајност да је банана пала у близини Жервиња. Судија је бурно реаговао, али на полувремену смо му објаснили о чему се ради и надам се да ће се то узети у обзир. Изгубили смо и разумијем да су навијачи љути. И сам сам био изненађен неким судијским одлукама. Али, то не оправдава бацање ствари на судију - рекао је Гуде.

Тренер домаћих Фред Рутен има много чвршћи став према понашању навијача, а чак је и најавио одлазак на крају сезоне пошто је незадовољан односима у клубу и начином на који ради управа.

Од осталих мечева треба издвојити пролаз Бешикташа против Ливерпула послије пенала, а трагичар гостију је Хрват Дејан Ловрен који је промашио шут са 11 метара у петој серији.

 

Резултати

Атлетик Б. - Торино 2:3, први меч 2:2, Бриж - Алборг 3:0, (3:1), Евертон - Јанг Бојс 3:1 (4:1), Фејенорд - Рома 1:2 (1:1), Наполи - Трабзон 1:0 (4:0), Олимпијакос - Дњипро 2:2 (0:2), Спортинг - Волфзбург 0:0, (0:2), Динамо Кијев - Генган 3:1 (1:2), Фјорентина - Тотенхем 2:0 (1:1), Интер - Селтик 1:0 (3:3), Легија - Ајакс 0:3 (0:1), Борусија М. - Севиља 2:3 (0:1), Салцбург - Виљареал 1:3 (1:2), Динамо Москва - Андерлехт 3:1 (0:0), Зенит - ПСВ 3:0 (1:0), Бешикташ - Ливерпул 1:0 (0:1), пеналима 5:4.

 

Осмина финала

У петак су извучени парови осмине финала Лиге Европе, а састају се: Евертон - Динамо Кијев, Дњипро - Ајакс, Зенит - Торино, Волфзбург - Интер, Виљареал - Севиља, Наполи - Динамо Москва, Бриж - Бешикташ, Фјорентина - Рома. Први мечеви на програму су 12. марта, док су реванши седам дана касније. Финале Лиге Европе игра се 27. маја на Националном стадиону у Варшави.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана