Жељо и Широки једва дочекали паузу

Дарко Пашагић
Жељо и Широки једва дочекали паузу

Бањалука - Репрезентативна пауза добро ће доћи свим премијерлигашима, али изгледа највише сарајевском Жељезничару и Широком Бријегу, који су пред сами почетак првенства убрајани међу фаворите за највиши пласман.

Међутим, од тога за сада нема ништа и када би се којим случајем сада почела играти Лига за првака и Лига за опстанак, ова два клуба би се борила у доњем дому. Наиме, прије почетка првенства међу сигурне путнике за Лигу за првака поред тимова са "Грбавице" и "Пецаре" убрајани су актуелни шампион Зрињски, Слобода и Сарајево и практично тражио се само шести. Ипак, првих седам кола показује да фаворитима неће бити нимало лако.

Једини који практично игра без грешке је Зрињски, који већ сада има три бода вишка у односу на пратиоце, док је Слобода поразом у седмом колу против Крупе (0:3) покварила утисак. Само нешто боље од градског ривала и Широког Бријега је Сарајево, али сама чињеница да су у седам кола чак четири пута ремизирали говори да су далеко од жељене форме.

Послије првих 630 минута шампионата јасно је да су међу кандидатима за Лигу за првака Младост из Добој Какња, као и дебитант у елити Крупа. О тиму који са клупе предводи Ибро Рахимић могу се писати само хвалоспјеви, јер су за сада једини без пораза, а у посљедњем мечу успјели су да вођство Широког Бријега у 73. минуту до краја меча преокрену у велики тријумф од 3:1.

И изабраници Слободана Старчевића заслужују све похвале. Пред меч са Слободом најављивали су борбу за бод, али су на крају понизили Тузлаке, који су се кући вратили срећни што се њихова мрежа само три пута затресла.

Како сада ствари стоје, а времена да се ситуација промијени остало је много, Олимпик, који се прошле сезоне извукао у посљедњем колу и Челик су најозбиљнији кандидати за селидбу у нижи ранг. Многи су унапријед прецртали и новог премијерлигаша Металеге, који ће практично цијелу јесен бити гост, јер домаће мечеве игра у Травнику, али су се преварили. Са двије побједе на "правим" гостовањима у Зеници и на "Кошеву" за сада одмиче Челику и Олимпику.

А посебна прича, као и сваке сезоне, јесте тренерска вртешка. Већ четири кормилара су изгубила посао послије седам кола. Шесто је било баш кобно за шефове стручних штабова јер су чак три клуба остала без тренера. Први је на сцену ступио Жељезничар, чији су челници послије пораза на "Грбавици" од Зрињског одлучили да откажу повјерење словеначком стручњаку Милошу Костићу. Дан касније исто је урадио и њихов највећи ривал Сарајево послије пораза на "Кошеву" од Металегеа. Разлика је само у томе што је Алмир Хуртић сам понудио оставку, коју је управа "бордо" тима прихватила, а на његово мјесто постављен је искусни Мехмед Јањош. Током прошле седмице без тренера је неочекивано остао и Радник. Незадовољан ситуацијом у клубу, Славко Петровић је одлучио да постане кормилар Жељезничара, а упражњену столицу преузео је још један српски стручњак Небојша Милошевић.

Посљедњи који је остао без тренера је Олимпик, јер је Фаик Колар послије ремија против Металегеа (1:1) одлучио да поднесе оставку из здравствених разлога. У редовима "фењераша" још нису именовали новог стратега, а наруку им иде репрезентативна пауза, која им даје мало више времена да пронађу право рјешење.

Премијер лига

1. Зрињски 7        5        1        1        12:6   16

2. Младост 7        3        4        0        11:7   13

3. Слобода          7        4        1        2        10:7   13

4. Крупа     7        3        2        2        13:9   11

5. Сарајево 7        2        4        1        8:6     10

6. Радник   7        2        3        2        11:9   9

7. Ш. Бријег        7        2        3        2        9:10   9

8. Жељезничар    7        2        2        3        6:7     8

9. Витез      7        2        2        3        7:9     8

10. Металеге        7        2        1        4        9:11   7

11. Челик   7        1        2        4        6:13   5

12. Олимпик        7        1        1        5        7:15   4

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана