Власеница - једна од етапа трке "Београд-Бањалука"

Срна
Foto: Срна

ВЛАСЕНИЦА- Међународна бициклистичка трка "Београд-Бањалука", која ће стартовати 22. априла из Београда, трећи пут ће проћи кроз Власеницу, а успон ка овом мјесту учесници су раније окарактерисали као један од најинтересантнијих дијелова ове трке.

Директор трке Владимир Куваља изјавио је новинарима да трка "Београд-Бањалука" у називу има два града, али, у ствари, има много више тога када је ријеч о спајању Републике Српске и Србије.

"Имали смо тешку прошлу годину, као и сви, али једина два догађаја у бившој Југославији која су одржана у пандемији су управо били трка жБеоград-Бањалукаж и Трка кроз Србију. То су урадили заједничким снагама бициклистички савези Републике Српске и Србије", рекао је Куваља.

Он је захвалио Власеници, која је "главни кривац" што трка не траје два већ четири дана и што је рута трке проширена.

"Надам се да становници Власенице и околних мјеста трку гледају као нешто своје. Захваљујући Власеници, трка има и своју драж и једна од најјачих екипа је оцијенила успон ка Власеници као један од најинтересантнијих дијелова трке, тако да она има своју драж и у спортском погледу", истакао је Куваља.

Он је додао да је овогодишње издање трке "Београд-Бањалука", када је ријеч о екипама, сигурно најјаче до сада, без обзира на пандемију.

"Листа екипа је велика, учествују четири репрезентације, професионалне екипе, што значи да је и у спортском квалитету порасла. Можемо да кажемо да је овогодишње издање једно од најбољих", истакао је Куваља.

Он је рекао да су организатори предузели све мјере да би трка протекла безбједно. Биће вакцинисани, осим бициклиста, и људи из организације, а понашаће се онако како буду прописали штабови Републике Српске и општине Власеница.

Ове године је трка "Београд-Бањалука" добила још градова - етапних мјеста, а то су Обреновац, Шабац и Приједор.

Начелник општине Власеница Мирослав Краљевић изјавио је новинарима да је одржавање трке уписало ту локалну заједницу на мапу свјетских општина и градова у којим се одржавају овакве манифестације.

"Прва трка коју смо организовали прије три године била је величанствена, то је заиста оставило дубок коријен у спорту и организацији спорта и бициклизма уопште и у нашем граду", рекао је Краљевић.

Он је додао да је и прошле године било величанствено иако су била ограничења по питању публике због вируса корона.

"То је нешто што ће нам правити одређен проблем и одређена ограничења и ове године, али моја је жеља и свих нас да ово буде традиција и да Власеница буде једна од градова и општина која повезује Београд и Бањалуку, то јест Србију и Републику Српску", нагласио је Краљевић.

Предсједник Бициклистичког клуба "КПЛ" Жељко Лукић изјавио је да трка има велики утицај на општину Власеница, али и регион.

"Осим дугорочне промоције и развоја бициклизма, који ће у будућем времену дати резултат, имамо и краткорочне економске бенефите када су у питању смјештајни капацитети у самој нашој општини, али и у општинама у нашој непосредној близини као што су Милићи, Шековићи, Хан Пијесак јер за вријеме трке све је то попуњено", изјавио је Лукић.

Он је додао да за 15. издање трке влада велико интересовање јаких клубова који желе да буду учесници, што представља велико задовољство.

"Имали смо позиве начелника и градоначелника општина и градова кроз које трка не пролази, да буду и они учесници трке. Бициклистички савез покушава да све обједини, да трка прође кроз градове и општине где постоје захтјеви", изјавио је Лукић.

Он је навео да је трка "Београд-Бањалука" највећи догађај у чију организацију је укључено више од 1.200 људи, а за Бициклистички савез је важно да Република Српска има што већу промоцију и што већи значај када је ријеч о овој трци.

Бициклисти из тридесетак земаља свијета већ традиционално ће кренути из Београда, а циљ прве етапе биће у Шапцу. Затим ће у другој возити од Обреновца до Бијељине.

Највећи град Семберије другу годину заредом биће домаћин јер трећа етапа креће из Бијељине, а завршава у Власеници. Приједор је домаћин четврте етапе која завршава спектакуларним круговима у Бањалуци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана