"Вјетар са Пиринеја" стигао до нове титуле шампиона

Агенције
"Вјетар са Пиринеја" стигао до нове титуле шампиона

Бурирамо - Марку Маркезу нема равног ове сезоне. Шпански мотоциклиста је стигао до шесте титуле мото ГП шампионата у посљедњих седам година, пошто је славио у трци за Велику награду Тајланда.

Само два дана послије страшног пада тријумфовао је у драматичном финишу, након што је престигао Фабија Квартарара на Јамахи у посљедњој кривини на стази Ченг. Француз је кренуо са пол позиције и био на корак од прве побједе у каријери у “краљевској класи”, али га је возач Репсол Хонде престигао пред самим циљем и тријумфовао са 0,171 секунд предности, док је трећи био Маверик Вињалес.

- Сви су покушали да ме побиједе и није било лако. Током цијелог викенда сам покушао да побиједим, без обзира на титулу и разлику између мене и Довициоза. Циљ ми је био да пронађем најбољи начин да дођем до тријумфа, а то сам и урадио. Фабио је био изузетно брз у једном дијелу трке, да би у једном тренутку мало повећао разлику, али сам га сустигао. Била је ово невјероватна година, цијели тим је одрадио одличан посао. Сада је вријеме да уживамо и прославимо титулу - рекао је Маркез, који је све титуле освојио као возач Хонде.

Шпанац је до нове титуле стигао четири трке прије краја сезоне, јер има 110 бодова више од првог пратиоца Андрее Довициоза, који је био четврти на Тајланду, а до краја је могуће максимално освојити још 100 бодова.

Маркез је до титуле стигао са девет побједа у 15 трка, пет пута је био другопласирани и само једном одустао. Шестом титулом је престигао Мајка Дуеана и стигао на треће мјесто вјечне листе шампиона “краљевске класе”, на титулу од Валентина Росија, а двије од рекордера Ђакома Агостинија.

Укупно је осми пут шампион свијета у мотоциклизму јер има и по титулу у класама 125 кубика и мото 2, испред су Роси, Мајк Хеилвуд и Карло Убијали са по девет, Анхел Нијето има 13, а рекордер Агостини 15.

Четврти је возач у историји који је четири пута у низу био шампион свијета, поред Росија, Дуеана и Агостинија. Мото ГП шампионат биће настављен трком за Велику награду Јапана 20. октобра. 
 

26
година има Маркез, који је постао најмлађи шампион са шест титула


пол позиција имао ове сезоне

89
пол позиција остварио у каријери

14
пута био на побједничком постољу ове године

1
одустао ове сезоне (САД)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана