Виле, аута и милиони за легионаре Катара

Душан Репија
Виле, аута и милиони за легионаре Катара

Доха - Пласманом у полуфинале Свјетског првенства у рукомету репрезентативци Катара обезбиједили су за себе награду од по милион долара, аутомобил "масерати", стан у Дохи и спортско држављанство Катара, пренијели су свјетски медији.

Иако су ову информацију легионари који наступају за Катар демантовали, чињеница је да ће награде бити велике и да ће Црногорци Жарко Марковић, Горан Стојановић и Јово Дамјановић, Кубанац Рафаел Капоте, Француз Бертран Роан, Шпанац Борха Видал, те Добојлија Данијел Шарић и момак из Маглаја Елдар Мемишевић добити позамашне премије.

На питање новинара у Дохи да ли су награде заиста толике, Шарић је одговорио контрапитањем.

- Да ли ви стварно вјерујете у то? - рекао је Шарић и индиректно одговорио да наводи медија нису тачни.

Како год, Катар је земља сиромашне традиције када је у питању овај спорт, али је уз помоћ новца преко ноћи постала рукометна сила. Када су добили организацију Свјетског првенства, челни људи рукометне федерације ове земље одучили су да купе играче који су им донијели највећи успјех у историји. Судећи према резултату, нису погријешили у избору, а колико су допринијели играчи на терену, сигурно је у истој мјери и заслуга селектора Валера Ривере. Он је још увијек актуелни шампион свијета, јер је прије двије године своју домовину Шпанију одвео до краја.

- Мислим да је мали број људи очекивао да ће Катар доћи до полуфинала. Мислим да нам је помогло то што смо размишљали само о наредној утакмици. Ниједног тренутка нам нико није зацртао да дођемо до неког финала, полуфинала. Људи су нам рекли борите се, идите максимално. У утакмици са Пољском нема фаворита. Баш као и ми, и они имају своје јаче и слабије стране, они имају добар голмански пар, одбрану, бековски пар - рекао је Шарић.

У другом полуфиналу састаће се Француска и Шпанија. По именима и квалитету ово је финале прије финала, што показују и четвртфинални мечеви. Французи су прегазили Словенце (32:23), док је Шпанија у дербију ове рунде голом Јоана Канељаса у посљедњим секундама меча савладала Данску са 25:24.

Голужа неће да иде

Поразом од Пољске у четвртфиналу репрезентација Хрватске није оправдала улогу једног од највећег фаворита, а јавност је осула дрвље и камење на селектора Славка Голужу. Ипак, он је истакао да неће поднијети оставку.

- Чему то питање, Свјетско првенство још траје. Хоћу ли водити репрезентацију и у Рио де Жанеиру? Не знам чему то питање - рекао је Голужа.

Хрватска ће у борби за пласман од петог до осмог мјеста играти против Њемачке, а још се састају Словенија и Данска. Поред новог првака, још шест репрезентација избориће наступ на квалификационим турнирима за Олимпијске игре.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана