Виктор Троицки нови селектор Дејвис куп репрезентације Србије

Б92
Foto: Тениски савез Србије

Управни одбор ТСС-а је на сједници 16.12.2020. на основу приједлога комисије за избор Дејвис куп селектора донио једногласно одлуку, а она је гласила да се за новог селектора у наредном четворогодишњем мандату именује Виктор Троицки.

Предсједник и Управни одбор се овом приликом захваљују Ненаду Зимоњићу на досадашњој сарадњи и постигнутим резултатима.

Виктор Троицки (рођен 10. фебруара 1986. у Београду) са репрезентацијом Србије освојио је све што се у тенису може освојити – Дејвис куп (2010. када је управо он донио побједнички поен Србији под сводовима београдске Арене савладавши Француза Лодру трећег дана финалног меча, у посљедњем петом сусрету који је и одлучивао шампиона), Свјетски куп у Дизелдорфу (2009. и 2012), АТП куп 2019. у Аустралији.

Таленат, квалитет, упорност, велики рад и вјера у себе довели су Троицког до чланства у елити свјетског тениса и лансирали га на 12. позицију АТП листе 2011. године (најбољи ранг до сада).

За Дејвис куп тим Србије дебитовао је у Москви 2008. у првом колу Свјетске групе против репрезентације Русије када је послије велике борбе изгубио од Давиденка, претходно побиједио Турсунова.

До сада од 40 одиграних мечева у 24 сусрета Дејвис купа забележио је 24 побједе и 16 пораза. У плеј оф сусрету Србије и Узбекистана (септембар 2009) био је први играч Србије и забележио је двије побједе.

Први меч за Србију у Дејвис куп такмичењу у 2010. години одиграо је управо Виктор Троицки. Репрезентација Србије прво коло Свјетске групе за 2010. одиграла је као домаћин против селекције САД-а.

У уводном мечу овог сусрета Виктор је савладао Џона Изнера и донео први поен Србији у том мечу који смо на на крају добили 3:2. Био је члан десет најбољих јуниора света.

У истој конкуренцији одиграо је и финале Вимблдона, у дублу 2004. године, на Отвореном првенству Америке, у трећем колу спречио Француза Гаела Монфиса да испише нове странице историје.

Француз је те године имао освојена три грен слем трофеја и још му је недостајао „УС Опен" да би заокружио велики Грен слем што још није пошло за руком ниједном тенисеру још од времена када је то учинио Швеђанин Стефан Едберг.

Прву профи титулу Виктор је освојио 2004. године на „фјучерсу" у Србији, исте године освојио је и Екипно злато Старог континента за нашу земљу у конкуренцији до 18 година са колегама Ђоковићем и Чонкићем. Одликује га снажан сервис, што је уједно и најјачи елемент његове игре. Први пробој на АТП такмичењима направио је 2006. на турниру у Токију, исте године освојио је челинџер у Дарваду и „фјучерс" у Емиратима.

Прво АТП финале обезбедио је у Вашингтону 2008, где је победио Американца Ендија Родика, а у завршници је заустављен од Аргентинца Дел Потра. У 2009. години Виктор је поред освојеног челинџера у родном Београду (Гемаџ), на Светском купу у Дизелдорфу подигао шампионски пехар са земљацима Типсаревићем и Зимоњићем, у финишу сезоне одиграо је финале АТП турнира у Бангкоку где је у полуфиналу савладао тада седми рекет света – Француза Цонгу, полуфинале је забележио у Загребу.

Феноменални финиш сезоне 2010, који ће да буде крунисан првим финалом и титулом Дејвис купа у историји Србије, најавио је полуфиналом на АТП турнир у Токију. На прву АТП круну Виктор није дуго чекао. Освојио је са Немцем Касом у дублу у Бангкоку.

Уследило је двостуко финале у Москви. И поново, прва АТП титула, али сада и у синглу. Троицки се тако уписао међу бесмртнике АТП тура. Сезону 2011. "отвара" сјајним резултатима – финале АТП турнира у Сиднеју и полуфиналом у Ротердаму.

У Паризу на Отвореном првенству Француске био је на корак од пласмана у четвртфинале. После велике борбе у 4. колу Ролан Гароса 2011. заустављен је резултатом 6:4, 6:4, 3:6, 2:6, 5:7 од тада четвртог играча планете Британца Ендија Мареја.

На АТП турниру у Москви, где је бранио титулу освојену 2010. године заустављен у финалу од земљака и колеге из Дејвис куп репрезентације Србије Типсаревића. Репрезентацији Србије у 2011. Виктор је донео четири победе у синглу - у сусретима са Индијом и Шведском.

Светски куп у Дизелдорфу осваја и 2012. са колегама Јанком и Ненадом.

Сезону 2015. отворио је освајањем АТП титуле у Сиднеју до које је стигао из квалификација, одигравши и победивши у осам мечева. Виктор се вратио у Дејвис куп тим Србије у марту 2015. у мечу првог кола Светске групе против селекције Хрватске, после скоро две године и последњег меча који је одиграо у националном дресу, било је то против Америке априла 2013. године.

Забележио је две победе у Краљеву у сусрету Србије и Хрватске. На АТП турниру у Штутгарту заустављен је у финалу против Шпанца Рафаела Надала, одиграо је и полуфинале АТП турнира у Лондону који је претходница Вимблдона где је Виктор стигао међу 16 најбољих. Сезону 2015. је завршио на сјајној 22. позицији АТП листе.

Старт 2016. био је у знаку одбрањеног трофеја у Сиднеју, као и финала АТП турнира у Софији. Уследило је 4. коло Ролан Гароса, полуфинале Њинстон-Салема и Ченгдуа. Играо је за Дејвис куп тим Србије у првом колу Светске групе против селекције Казахстана и донео важан поен, учествовао на Олимпијским играма у Рио де Женеиру.

На старту такмичарске 2017. одиграо је полуфинале АТП турнира у Сиднеју, освојио АТП турнир у Софији у дублу у пару за колегом из репрезентације Зимоњићем. Србији је донео победе у Дејвис купу (против Русије - победио Хачанова и Шпаније - победио Карења Бусту).

На Мастерс турниру у Шангају нанизао је победе над светским топ играчима: Шаповаловим, Тимом, Изнером, заустављен је у четвртфиналу од Дел Потра у три сета.

Уследиле су сезоне 2018. и 2019. обојене повредама, тиме и резултатском стагнацијом.

Одиграо је финале челенџера (трава) у Сурбитону 2019, играо за Србију на завршном турниру Дејвис куп такмичења у Мадриду (нови формат такмичења Дејвис купа од 2019) где је од стране ИТФ-а (Међународне тениске Федерације) добио награду за све заслуге и учешћа у Дејвис куп такмичењу.

Од наших тенисера ову награду пре Виктора добили су Новак Ђоковић, Јанко Типсаревић, Ненад Зимоњић и почасни председник ТСС, Слободан Живојиновић.

Троицки је на такмичарској профи сцени од 2003. године. Најбољи ранг у синглу (12. место на свету) забележио је 06.06.2011, тренутно је на 201. позицији. У дублу је 221, а најбољи пласман имао је октобра 2010. када је био 49. на АТП листи. Ожењен је Александром са којом има две ћерке, Ирину и Дарију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана