Велимир Стјепановић: Циљ медаља у Рио де Жанеиру

Г.С.
Велимир Стјепановић: Циљ медаља у Рио де Жанеиру

Берлин - Рођен у Уједињеним Арапским Емиратима, поријеклом из Републике Српске, с поносом наступа за Србију. Укратко, то је Велимир Стјепановић, двоструки шампион Европе у пливању.

Стјепановић је рођен 7. августа 1993. године, одрастао је у Абу Дабију уз родитеље Ану и Милана који су поријеклом из села Ченгићи код Бијељине. Како су касније открили, родитељи су му дали име Велимир како би мир што прије настао на нашим просторима, на којима је у то вријеме бјеснио рат. Велимир, који сасвим разговијетно прича на српском, али са примјетним акцентом, школује се и тренира у Дубаију. Према сопственим ријечима, тренира по пет часова дневно, али никако не запоставља ни школске обавезе.

- Почео сам да пливам са шест година, а када сам имао 12 година почео сам да сарађујем са тренером Крисом Тидијем. Тада сам отишао на прво такмичење ван Дубаија и освојио сам награду у Енглеској. Од тада сам почео озбиљније да тренирам - прича Велимир.

Стјепановић је прво постао члан Ватерполо клуба Партизан, а по добијању држављанства почео је да плива за Србију.

- Сваке године барем два месеца годишње проводим у Србији. Одувек мислим да је Србија моја кућа, не Дубаи - каже он.

Тајна успјеха Велимира Стјепановића саздана је у једној реченици:

- Волим да побеђујем, не волим да губим, не волим да будем други, и то ме мотивише.

О приватном животу мало се зна, осим што каже да воли мамину кухињу. Ипак, врхунски спорт захтијева правилну исхрану па његово омиљено јело јагњетину под сачем или ракију ријетко дозволи себи. Признаје да мало дуже спава, а послије доручка слиједи обавезан улазак на "Фејсбук". Обавезно гледа омиљену серију "Доктор Хаус", док поподне и вече проводи са дјевојком Џесиком и пријатељима.

Шира јавност је за Велимира Стјепановића први пут чула 2009. године. На Олимпијским играма младих (EXOF) освојио је злато у трци на 100 метара делфин и сребро на 100 метара слободним стилом.

Циљ Велимира Стјепановића је да освоји медаљу на Олимпијским играма у Рију 2016. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана