Tурнир у малом фудбалу "Борик 2019": Већа награда мамац за играче и гледаоце

Дарко Пашагић
Tурнир у малом фудбалу "Борик 2019": Већа награда мамац за играче и гледаоце

БАЊАЛУКА - Жеља свих нас у Јавној установи Спортски центар "Борик" је да турнир у малом фудбалу, који има традицију дугу 44 године, подигнемо на виши ниво јер је стагнирао посљедњих година док максималну подршку имамо од града Бањалука са градоначелником Игором Радојичићем.

Ово је истакао директор ЈУСЦ "Борик" Ненад Талић пред данашњи почетак пријава за ову смотру, која ће се од 2. децембра одржавати под сводовима бањалучког "храма спорта".

- Због тога смо се потрудили да овогодишња смотра буде по многим сегментима различита у односу на раније, а једна од новина је да је прва награда на сениорског турниру повећана и сада износи 20.000 марака, док ће поражени финалиста добити 4.000. По томе смо рекордери у региону, јер на загребачкој "Кутији шибица" прва награда је око 15.000 марака, у Славонском Броду и Дервенти 12.000 - нагласио је Талић.

Новине на турниру су и неке нове категорије.

- Млађи фудбалери сврстани су у три категорије У12, У14 и У16 и можда највећа новост је да ниједна од њих неће плаћати котизацију, а планирано је у једној наступи и екипа штићеника дома "Рада Врањешевић" у Бањалуци. Потрудили смо се да нађемо спонзоре за сваку категорију и они ће у принципу сносити котизације, а за најбоље у све ове три категорије предвидјели смо пехаре и медаље, као и мајице, које ће бити направљене специјално за побједнике у свакој старосној категорији. Ту је и нова старосна категорија, ветерани старији од 50 година, уз наравно постојеће ветеране старије од 35. Јасно је да ови са 50 година не могу брзином да парирају далеко млађим играчима и то је био разлог да уведемо нову категорију. Котизација за обје ветеранске категорије је по 150 марака, а за сениоре 200 - наставио је Талић.

Број екипа у свакој старосној категорији биће лимитиран, а пријаве ће се примати до 15. новембра.

- Код сениора ће наступити 64 екипе, у свим млађим категоријама и код ветерана старијих од 35 година по 16, а код ветерана преко 50 осам. Већ сада је јасно да ће осим екипа из Републике Српске и Србије, на овој смотри наступити и оне из Хрватске, Словеније и ФБиХ што нам и јесте циљ, јер желимо да се врати тај ривалитет, који би требало да привуче што већи број гледалаца. Због великог броја утакмица, један дио биће одигран у дворани "Центар", а то се првенствено односи на млађе категорије, можда и ветеране - истакао је директор "Борика".

Играће се на велики гол (4х2 метра) и са лоптом "петицом са тегом", а новина је и тајм-аут.

- Оваквом лоптом се игра још само у "Кутији шибица", а као што је познато са овим турниром смо успоставили сарадњу. Преко организатора турнира у Загребу, који је старији од нашег пет година смо дошли до произвођача лопти, тако да ће оне бити прављене посебно за нашу смотру и са нашим логом. Као што је познато генерални спонзор је и ове године Бањалучка пивара и овај турнир ће се играти под слоганом "'Ладно освоји Борик". Одлучило смо да улазница за цјелодневни програм кошта само једну марку, а полуфинале и финале по три, а планирали смо и свакодневно бројне награде за гледаоце, као и богату услугу нашег угоститељства. Циљ нам је да турнир привуче што већи број љубитеља малог фудбала и да поново напуни "Борик", као што је било некада - додао је Талић.

 

Бројни промотери

Турнир у малом фудбалу "Борик 2019" имаће велики број промотера, а то су Стојан Врањеш и Саша Кајкут (Борац, Бањалука), Бојан Пузигаћа (Крупа), Оливер Јандрић и Владан Грујић (бивши играчи Борца), мајстори малог фудбала Миле Симеуновић, Миленко Девушић и Чедомир Ћулум.

Турнир су подржали још Андрија Калуђеровић (Рига, Летонија), Андрија Делибашћ (тренер Будућности, Црна Гора), Зоран Тошић и Владимир Стојковић  (Партизан), Марко Гобељић, Милош Дегенек и Срђан Бабић (Црвена звезда), Вујадин Савић (Апоел, Кипар), Антонио Рукавина и Ненад Ерић (Астана, Казахстан), Дејан Мелег и Ерик Јирка (Раднички, Ниш), Немања Томић (Земун), Владан Ковачевић (Сарајево), Адам Марушић (Лацио), Матео Ковачић (бивши играч Реал Мадрида и сада Челзија), Перица Огњеновић (бивши играч, Црвене звезде и Реал Мадрида), Радмило Михајловић (бивши играч Жељезничара и Бајерна из Минхена), Ненад Ковачевић (бивши играч Црвене звезде и француског Ланса).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана