Ватерполисти из града на Врбасу без конкуренције у БиХ

Милан Зубовић
Ватерполисти из града на Врбасу без конкуренције у БиХ

Бањалука - Четврту годину заредом трофеј шампиона БиХ краси витрине Ватерполо клуба Бањалука. У мечу за пехар Бањалука је била боља од градског ривала Студента резултатом 22:5 (4:0, 8:1, 6:3, 6:4) и уједно дошла до титуле и у Републици Српској јер је одлучено да ове године паралелно буду играна оба такмичења. Најбољи код побједника био је Немања Бабић са четири гола, по три су додали Срђан Јолић, Милан Кецман, Владан Дмитрашиновић и Драшко Вујковић. Са два гола Немања Стојичић био је бољи од осталих у пораженом тиму.

- Град Бањалука не треба да се брине за првака у ватерполу јер смо и даље недодирљиви у БиХ, а да би тако било и наредних година потребна су систематска рјешења, а не краткотрајна помоћ - изјавио је тренер Бањалуке Слободан Граховац.

Новом титулом ватерполисти из града на Врбасу стекли су право наступа у првом колу квалификација за Лигу шампиона које су играли прије двије године, док су прошле године одустали због недостатка финансијских средстава.

- Једина смо екипа из Бањалуке са дуплом круном БиХ и која има искључиво домаће момке те никога са стране. Послаћемо прелиминарну пријаву, а да ли ћемо играти прво коло квалификација зависи од тога хоћемо ли имати довољно средстава. Котизација износи 4.500 евра и крајњи рок за пријаву је 26. јул док је жријеб одмах почетком августа, а крајем истог мјесеца биће одигране квалификације. Нећемо се пријављивати да будемо домаћини турнира, јер смо то били прије двије године и према неком неписаном правилу увијек се пријављује неки други тим. Надамо се помоћи институција као и новог сазива Министарства цивилних послова БиХ. Све до сада урађено плод је ентузијазма, али и он полако копни - истакао је Граховац.

Његова екипа већ пет година игра Прву Б лигу Србије у којој је стекла довољно искуства да би била најбоља у БиХ, а постоји шанса да наступи и у Другој регионалној лиги мада је за то потребно много више новца него за такмичење у којем тренутно играју.

- Ватерполо има много поклоника који су спремни да му помогну, а нама је потребан отворени базен да би имали услове за рад и током љета када расте интересовање за овај спорт. Вјерујем да га је могуће направити на Аквани јер већ постоји машинерија за одржавање као и довољно људства. Наступ у Другој регионалној лиги зависи од буџета и са садашњим се не можемо упустити у такву битку. Потребна су нам два, три играча са стране да би били конкурентни и много бољи услови за ра­д садашњег тима - додао је Граховац.

Семинар

Интернационалне судије Ненад Голијан и Иван Раковић били су предавачи на семинару током којег су појашњавали нова правила у ватерполу, а финални меч игран је по тим правилима.

- Њих двојица судила су на недавно завршеном Фајнал ејту у Хановеру и одлично су презентовали нова правила. Убудуће биће смањена контакт игра, мањи је број тајм-аута, други напад је скраћен, постоје “летеће измјене”, голман може ићи у напад и још много тога. Нама који смо навикли на стара правила биће потребно времена да се привикнемо на то и дефинитивно ће бити много више искључења, а најгоре је што је број играч у екипи смањен, а утакмица и даље траје четири пута по осам минута па ће само најспремнији моћи да издрже све напоре који нису нимало здрави - казао је Граховац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана