Ватерполисти из Бањалуке хоће у Еврокуп

Милан Зубовић
Ватерполисти из Бањалуке хоће у Еврокуп

Бањалука - Лако је могуће да један клуб из града на Врбасу идуће јесени наступи на евросцени, а ријеч је о ватерполистима Бањалуке.

Они ће послати пријаву Свјетској пливачкој федерацији (ЛЕН) за учешће у Еврокупу док истовремено очекују подршку надлежних институција са нивоа Републике Српске, али и БиХ. Уколико наступе, то би било признање за све добре партије које су пружали током прошле сезоне када су постали шампиони БиХ и са доста успјеха се такмичили у Првој Б лиги Србије.

- Послаћемо пријаву за наступ у другом по квалитету европском такмичењу, на шта имамо право као шампиони БиХ. Проблем нам представља плаћање котизације, која износи 4.500 евра, али имамо обећање Министарства породице, омладине и спорта да ће нам изаћи у сусрет и уплатити та средства. Пошто ћемо у овом такмичењу представљати БиХ очекујемо да нас Министарство цивилних послова БиХ такође подржи и да не прави разлику међу клубовима из Српске и ФБиХ. Надамо се помоћи од 4.500 евра, што би нама било сасвим довољно и наша потраживања су минимална, за разлику од других спортова којима треба много више - рекао је тренер ВК Бањалука Слободан Граховац.

Рок за уплату котизације истиче за неколико дана, а надају се да ће бити домаћини квалификационог турнира.

- До 9. јула требало би да уплатимо котизацију и то би био велики искорак у ватерполу спорту, који има дугу традицију у земљама региона, док је код нас доживио праву експанзију током посљедњих десет година. То би било први пут у историји да један ватерполо клуб из БиХ наступи у неком европском такмичењу док ћемо покушати да будемо домаћини турнира. Ако не добијемо домаћинство неће бити катастрофа него ћемо то покушати и наредне године - рекао је Граховац.

На недавно завршеном турниру у Ваљеву Бањалука је побиједила америчку екипу из Вашингтона, те Шабац и Валис, да би на крају освојила друго мјесто након пораз од Војводине.

Систем квалификација

Ако буде играла Бањалука ће бити у групи са још три клуба. Два ће доћи из јачих лига Европе, преостали из земље која је у рангу са БиХ. Пласман даље избориће прва два тима.

- Наш циљ је да се појавимо и одиграмо квалификације те видимо колико смо напредовали посљедњих година. Доминирамо у БиХ и одлично се носимо са клубовима из Србије, тако да је ово одлична прилика за корак ка Европи - казао је Граховац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана