Украјина пркоси УЕФА-и

Г.С.
Украјина пркоси УЕФА-и

Након што је јуче УЕФА прихватила дио жалбе коју је Русија упутила због дреса украјинске фудбалске репрезентације за предстојећи Еуро и приморала је да промијени натпис на дресу, Украјина је одбацила такву могућност и играће у првобитно дизајнираним дресовима.

Украјина је издала саопштење у којем су најавили да ће Европско првенство играти с првобитним дресом, упркос инструкцијама УЕФА-е да је натпис 'Слава нашим јунацима' који се налази на овратнику украјинског дреса политичке природе и да треба бити уклоњен на такмичарским утакмицама.

"Имамо своје дресове, одобрила их је УЕФА и играћемо у њима. Наши дресови су одобрени", рекао је портпарол украјинске репрезентације Олександр Хливински.

Подсјетимо, на дресовима су уцртане границе украјинске државе, укључујући и Крим, полуоток којега је Русија анектирала 2014. године, али којег међународна заједница и даље сматра дијелом Украјине.

Осим тога, на дресовима су исписани слогани "Слава Украјини" те "Слава јунацима", као традиционални војни поздрави, а што је изазвало бијес Руса који су све то схватили као провокацију и упутили су жалбу УЕФА-и.

Портпарол украјинског тима додао је да је предсједник савеза Андрии Павелко отпутовао у Рим како би ријешио овај проблем.

Осим тога, предсједник украјинског парламента Дмитро Разумков рекао је да је комбинација слогана, широко кориштених током протеста на тргу Мајдан 2013. године, службени поздрав успостављен украјинским законом и да "не вријеђа ничије осјећаје".

Од 2018. године Оружане снаге Украјине користе тај израз као службени поздрав.

Украјина ће на Еуру играти у групи Ц против Низоземске, Аустрије и Сјеверне Македоније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана