Удовичић: Одлука UEFA контрадикторна и неправедна

Агенције
Удовичић: Одлука UEFA контрадикторна и неправедна

Београд - Министар омладине и спорта Србије Вања Удовичић изјавио је данас да је одлука Европске фудбалске уније (UEFA) о прекинутој утакмици између Србије и Албаније најблаже речено контрадикторна и најавио да ће пружити подршку ФСС, уколико одлучи да поднесе жалбу.

Дисциплинска комисија UEFA регистровала је прекинуту утакмицу у Београду између Србије и Албаније службеним резултатом 3:0 у корист Србије, али је истовремено српску селекцију казнила са одузимањем 3 бода у квалификацијама за првенство Европе.

Такође, Србија ће наредне двије утакмице као домаћин у квалификацијама играти без присуства публике, док ће ФСС и ФС Албаније платити и новчану казну од по 100.000 евра.

"Казну UEFA према нашем савезу, најблаже речено, видим као контрадикторну и неправедну, шта год да буде наведено као образложење и разлог за доносење исте. Нелогично је да се одузму три бода, а да се истовремено и победи јер се тиме анулира победа, а даље поставља питање шта је смисао службеног резултата ако је ово ефекат. Убеђен сам да ће се ФСС жалити и за то има моју пуну подршку", навео је Удовичић.

Он је додао да као министар спорта сматра да спорт у свему увијек треба да остане ван било којих видова утицаја, па и утицаја политике, јер без тога спорт губи свој основни смисао.

"На овој утакмици свакако то није био случај. Не бих волео да једна тако значајна организација као што је UEFA својом одлуком заправо учини супротно и учини да се овакви видови јасних политичких намера који су реализовани на спортском терену на овај начин учине некажњеним, односно минимално кажњеним", поручује Удовичић.

Према његовим ријечима, посебно је потребно имати у виду да су димензије и посљедице које су могле да настану, а које су на сву срећу благовремено спријечене интервенцијом органа државе Србије и одговорним, спортским понашањем српских репрезентативаца и највећег дијела навијача, као епилог мало је рећи непримјереног и неспортског акта албанске стране, могле да буду знатно теже.

"Ако се такав чин не санкционише и албанска страна за исти само сноси новчану санкцију онда је то отварање врата за инциденте највећих размјера у области спорта, а посебно на фудбалским теренима који окупљају највећи број људи", закључује Удовичић.

Маравић: UEFA је имала у виду наше претходне испаде

Дугогодишњи функционер Европске фудбалске уније Душан Маравић сматра да је одлука UEFA о прекинутој утакмици између Србије и Албаније избалансирана како ниједна страна не би била у предности и оцијенио да је додатна казна српском тиму у виду одузимања 3 бода посљедица претходних инцидената.

"UEFA је донела одлуку која се не тиче само нашег меча против Албаније, већ и претходних утакмица на којима је Србија имала испаде (Ђенова, Крушевац), како на клупском, тако и на репрезентативном плану. UEFA нам је овом казном ставила до знања да не може више да толерише никакве инциденте, што је кулминирало оштром казном", изјавио је Маравић Тањугу.

Према његовим ријечима, у UEFA сигурно сматрају да је одлука праведна

"Они сматрају да је ово праведна одлука, иако смо ми незадовољни одузимањем три бода. UEFA том одлуком жели да избалансира ситуацију у групи и постави ствари тако да ниједна страна не буде у подређеном положају", сматра он.

На питање колико жалбе српског или албанског савеза могу да утичу на промјену првобитне одлуке Маравић је рекао: "UEFA мало даје, мало одузима, али је одлука спортске природе и нико није добио предност. Албанци ће рећи да су оштећени, али пракса у UEFA је да жалбе тешко пролазе и могу само додатно да отежају случај. Мислим Албанци имају минималне шансе, пошто UEFA скоро никада не мења одлуке."

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана