У Раднику нису задовољни послије жријеба: Није могло теже од Спартака из Трнаве

Дарко Пашагић
У Раднику нису задовољни послије жријеба: Није могло теже од Спартака из Трнаве

Бијељина - Послије жријеба првог кола квалификација за Лигу Европе, у којем су за ривала добили Спартак из Трнаве, у редовима Радника није било баш пуно разлога за оптимизам.

Први меч биће одигран на Градском стадиону у Бањалуци 11. јула, а реванш је седам дана касније у Словачкој.

Шеф стручног штаба Бијељинаца Младен Жижовић сматра да је Спартак један од најтежих ривала, који је у прошлој сезони на европској сцени доказао колико вриједи.

- Ова екипа показала је прошле сезоне снагу у дуелима против Црвене звезде, а потом и у групној фази Лиге Европе, у којој су побиједили Андерлехт и Фенербахче. Ипак, мало су заказали у првенству, али су опет дошли до трофеја освојивши Куп. Једноставно није могло теже, али шта да се ради - нагласио је Жижовић.

Спартак је један од најпознатијих словачких клубова, који је основан 1923. године. Послије неколико промјена имена садашњи назив носи од 1953. године. Послије титуле освојене у сезони 2017/18. у недавно завршеном шампионату Словачке био је тек седми, али је наступ у Европи изборио као побједник Купа. Прошле године био је ривал Црвене звезде у трећем колу квалификација за Лигу шампиона, а српски првак га је елиминисао тек послије продужетака јер је у оба меча било 1:1. Ипак, успио је да у плеј-офу за Лигу Европе елиминише Олимпију и пласира се у групну фазу. Тамо је у веома јако групи са загребачким Динамом, Фенербахчеом и Андерлехтом био трећи, забиљеживши побједе над Турцима и Белгијанцима. Има велику традицију, а највећи успјех му је био полуфинале Купа шампиона у сезони 1968/69, те четврфинала у истом такмичењу 1972/73 и 1973/74. Био је и побједни Митропа купа у сезони 1966/67.

- То довољно говори да је искуство на њиховој страни и да су нам објективно шансе за пролаз у наредну рунду веома мале. Када се зна да смо практично у оба меча гости, шансе су још мање, али се не предајемо. У фудбалу не побјеђује увијек бољи, а можда нас Словаци и мало потцијене - додао је Жижовић.

Редове Радника напустио је и Стефан Барић, који је у јануару дошао из Зрињског, али се није истакао у другом дијелу сезоне, тако да су челници клуба одлучили да са њим не продуже сарадњу. Клуб су већ напустили Младен Лучић, Емир Хоџурда, Тарик Исић, Ненад Срећковић и Ирфан Хаџић, а могућ је и одлазак Славише Радовића послије утакмица у Европи. За сада је једино дошао чувар мреже Далибор Козић.

Зрињски најбоље прошао

Друга два представника БиХ, Зрињски и Широки Бријег, за ривале ће имати клубове из Македоније, односно Казахстана. Мостарци ће у првом мечу бити гости Академији Пандев из Струмице, док ће тим са “Пецаре” бити домаћин Каирату из Алматија.

Раднички из Ниша за противника ће имати естонску Флору, док ће Чукарички играти против јерменског Банантса. Жријеб другог кола квалификација за Лигу Европе биће одржан данас, а на њему ће се нађи и Партизан, који је био слободан у првој рунди.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана