Тур де Франс сигурно стиже у Бањалуку

Душан Репија
Тур де Франс сигурно стиже у Бањалуку

Бањалука - Директор Бициклистичке трке "Београд - Бањалука", која ће од 28. до 30. априла доживјети своје 11. издање, Владимир Куваља има циљ да у годинама које долазе у Бањалуку доведе најпрестижнију трку свијета Тур де Франс.

Таква ‘еља из ове перспективе можда звучи преамбициозно, али свакако има упориште. Куваља, наиме, себи и трци полако, али сигурно, крчи пут ка врху свјетског бициклизма. Одскора је потпредсједник Балканске бициклистичке уније, а један је од кандидата и за улазак у Управни одбор Свјетске бициклистичке федерације (UCI).

- Уколико имате велику ‘ељу, а уз то и познанства и пријатељство са неким од најважнијих људи из UCI-ја, све је могуће. Вјероватно су многи сумњали да ћемо и од трке "Београд - Бањалука" направити једну од 100 најбољих икада, али успјели смо. Почели смо са само седам-осам људи у организацији, а сада на трци ради више од 80 људи директно, а још на стотине раде свој дио посла из другог плана - рекао је Куваља.

Он је протеклог викенда боравио у Бриселу на UCI конгресу те се још једном састао са најутицајнијим људима у свијету бициклизма. Куваља је одраније велики пријатељ са директором Тур де Франса Кристијаном Прудомом, са којим се већ договорио о сарадњи.

- Већ сам повезан са Amaury Sport Organisation (ASO), која се брине о Тур де Франсу, јер моја организација Асоцијација за спорт и рекреацију организује догађаје на Балкану који су од интереса за ASO. У идућем периоду та сарадња ће бити још проширена и то је пут који ми даје за право да се надам организацији бар једне од етапа тура или старта трке у Бањалуци. Прије или касније то ће се десити - увјерава Куваља.

Како је и сам истакао, сваки почетак је тежак, па тако и његов. Од 2007. године, када се озбиљније укључио у организацију трке од Београда до Бањалуке, па до данас прошао је много тешких степеница, али и напредовао. Тако је до сада, осим на поменутој трци, организовао или био дио организације трке кроз Србију, Бугарску и око Црног мора, те гран прија Сарајева. Био је задужен и за организацију Европских олимпијских игара младих (EYOF) у Бакуу те два балканска првенства.

- Уколико имате идеју, подршку, познанства и добар тим људи око себе, све је могуће. Из године у годину растем заједно са трком и вјерујем да ће се сви моји планови врло брзо остварити - закључио је Куваља.

Добар организатор

Поред бициклизма, његовој организацији повјерена је и брига о цјелокупној манифестацији "Љето на Врбасу" те међународним турнирима у одбојци и фудбалу на пијеску и ноћним атлетским тркама у Бањалуци.

- Још док сам био такмичар, а и сада када сам организатор догађаја, прошао сам много свијета и видио како људи од сваког догађаја праве спектакл. Морамо да се угледамо на успјешније од нас, да ти догађаји буду интересантни за већину становништва, медије, спонзоре... - рекао је Куваља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана