Трка Београд - Бањалука руши рекорде из године у годину

Душан Репија
Трка Београд - Бањалука руши рекорде из године у годину

Бањалука - Утисци са јубиларне десете бициклистичке трке "Београд - Бањалука" нису се ни слегли, а организатори су већ почели кампању и припрему нове, која би, према првим најавама, могла бити најбоља до сада.

Добар глас далеко се чује, па је тако и најпраћенији спортски догађај у БиХ прошле године одјекнуо свим меридијанима и паралелама. Одавно је трка прерасла регионалне оквире, а захваљујући директном ТВ преносу могли су да је виде и сви љубитељи бициклизма широм свијета. Важност и добру организацију овог такмичења потврдила је Међународна асоцијација организатора бициклистичких трка (AIOCC) која је крајем прошле године трку примила у своје чланство, као једну од 100 најбољих на свијету. Успјех је још већи ако се зна да је "Београд - Бањалука" једина на овој листи из UCI 2 категорије.

- Добили смо само похвале за претходно издање, што у једну руку прија, али и обавезује. Постали смо препознатљиви у свијету и од нас се очекује не само да задржимо тај ниво, него да напредујемо из године у годину. Наша канцеларија већ је почела да ради иако је још шест мјесеци до почетка - рекао је директор трке Владимир Куваља.

Ново, 11. издање, заказано је за 28, 29. и 30 април, а уколико се неке ствари сложе, могуће је да ће трка бити продужена за још један дан.

- Први дан ће бити вожена кружна трка у Београду, што је новина у односу на досадашња издања. Другог дана на програму је трка од Београда до Бијељине, а трећег од Теслића до Бањалуке, преко Тешња, Добоја, Дервенте, Прњавора и Лакташа. У преговорима смо са потенцијалним градовима домаћинима, а за сада је Тешањ најозбиљнији кандидат да буде домаћин старта или циља још једне трке. Тражимо још један град у којем би почела или завршила етапа, а уколико то успијемо, направићемо велики помак - рекао је Куваља.

Његов предан рад и рад најужих сарадника препознат је и у региону, али и свијету, тако да менаџмент трке све чешће добија позиве других организатора.

- До сада смо учествовали у организацији Гран прија Сарајево, затим трке око Црног мора у Бугарској, трке у Хрватској, али и Европских олимпијских игара у Бакуу. Почели смо буквално од нуле прије десет година, прошли све, учили на личном искуству и сада то искуство преносимо другима - рекао је Куваља.

Трка је постала и званични партнер Тур де Франса, а Куваља ће у склопу те сарадње организовати маратон најчувеније трке у Истри.

- Са поносом могу да кажем да смо представници Тур де Франса за простор Балкана. То је нешто на шта можемо бити поносни из чега можемо извући велику корист - рекао је Куваља

Претходних година публика је могла да види много познатих имена попут Петра Сагана, Роберта Кишерловског, Луке Мезгеца и других, који су касније освајали етапе на Тур де Франсу, Ђиру... Уколико би трка прешла из ове категорије у прву категорију, сва највећа имена и тимови данашњице могла би да учествују.

- Имамо све предуслове за то, осим новца. Можда бисмо чак некако и затворили финансијску конструкцију, али је питање да ли смо спремни излагати се додатном трошку. Трка је сама по себи велика атракција, а када дођу нека боља времена, лако можемо приступити првој категорији - закључио је Куваља.

Љето на Врбасу

Од прошлог љета менаџмент трке организатор је и свих спортских манифестација "Љета на Врбасу", а тако ће бити и идуће четири године.

- Турнири у одбојци, рукомет и фудбалу на пијеску, као и остале спортске манифестације привукли су много учесника и гледалаца, а спремамо још много новитета за идуће љето - рекао је Куваља.

Стевић спортски директор

Прослављени бициклиста из Србије и учесник Олимпијских игара у Рију Иван Стевић недавно је одлучио да заврши каријеру и активно се укључи у организацију. Он ће бити спортски директор, а својим искуством и везама допринијеће још бољој организацији и ширењу позитивне слике по свијету.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана