Тренер Жарко Милаковић: АБА лига све више постаје развојна

Дарко Драгичевић
Тренер Жарко Милаковић: АБА лига све више постаје развојна

БАЊАЛУКА - Дерон Расел и Трент Фрејзер су након само неколико мјесеци проведених у кошаркашкој АБА лиги показали квалитет и изборили се за нове ангажмане и јаке уговоре.

Расел је након сјајне полусезоне у Морнару прешао у Галатасарај, док је Фрејзер потписао за Зенит, а ФМП је добио и значајно обештећење. Клубови из АБА лиге нису често ангажовали појачања директно са колеџа. Међутим, у посљедње вријеме ситуација се промијенила. Управо су ова два кошаркаша примјер да се уз добар скаутинг може доћи до квалитетног појачања, које се може вишеструко исплатити.

Тренер Жарко Милаковић истиче да се ситуација у вези са доласком америчких кошаркаша промијенила.

- Америка је сад постала отвореније тржиште. Долазак наших тренера попут Игора Кокошкова, Дејана Милојевића, Дарка Рајковића, Огњена Стојаковића отворио је могућност да се лакше долази до информација о кошаркашима. АБА лига је након доласка врхунских стручњака Жељка Обрадовића и Душка Ивановића, као и кошаркаша Факунда Кампаца, Луке Вилдозе, Џејмса Нанелија постала још боље праћена и самим тим се види могућност за даљи напредак, посебно у ситуацији кад клубови поред АБА лиге играју и европска такмичења. Због тога и не чуди жеља нпр. ФМП-а да игра ФИБА Лигу шампиона јер то додатно привлачи играче - каже Милаковић.

Партизан и Црвена звезда су се финансијски одвојили од остатка лиге па су преостали клубови почели да мијењају и своје приоритете.

- АБА лига све више губи квалитет, али мислим да полако постаје развојна лига. Често чујемо како се квалитет повећава, али то је, у суштини, тачно за два водећа клуба, Црвену звезду и Партизан, који су одскочили финансијски у односу на остатак лиге. Остали тимови сад више гледају како да афирмишу кошаркаше - додао је Милаковић.

Напоран ритам играња на два фронта, али и чињеница да АБА лига има два представника у Евролиги донијели су минутажу и за млађе играче у овим тимовима, што до ове сезоне није био случај.

- Чињеница је да би два представника из АБА лиге додатно смањила тензије те омогућила да се афирмишу млади играчи. Долазак Жељка Обрадовића и Душка Ивановића је подиграо рејтинг и афирмисао лигу, а сад млади играчи имају шансу да се наметну кроз АБА и све је на њима. Петрушев се већ наметнуо у Звезди, Илић добија шансу не само у АБА лиги већ и Евролиги, а ту су свакако и Трифуновић, Смаилагић, Вукчевић. То није био случај раније - поручио је Милаковић.

Игокеа добро ради

Игокеа је, према ријечима Милаковића, примјер како уз добар рад млади играчи могу да напредују.

- Игокеа је наставила да развија младе играче и то ми је баш драго. Илић је отишао у Звезду, а довели су Огњена Станковића, браћу Танасковић. Кроз сарадњу са Борцем су млади играчи добили минутажу и шансу да се докажу. Коста Кондић и Никола Танасковић су то искористили, а сад шансу имају и други момци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана