Томислав Ивковић нови тренер ФК Жељезничар

ГС
Foto: klix.ba

Некадашњи голман репрезентације Југославије Томислав Ивковић нови је тренер ФК Жељезничар.

 Управни одбор ФК Жељезничар донио је одлуку о новом шефу стручног штаба, а ријеч је о хрватском стручњаку, Томиславу Ивковићу.

Томислав Ивковић рођен је 11. аугуста 1960. године у Загребу. Свој фудбалски пут почиње у загребачком Динаму с којим је освајао првенство и куп Југославије. Потом је бранио за винковачки Динамо, те за Црвену звезду с којом такођер осваја првенство бивше државе. У играчкој каријери још је носио дресове Тирола, Њиенера, Генка, Спортинга, Есторила, Белененсеса, Саламанце и Естреле. За репрезентацију Југославије бранио је 38 утакмица.

Тренерску каријеру почиње као помоћник Златку Крањчару у Лоуринханенсеу, репрезентацији Хрватске и Ал-Схаабу. Самостално почиње радити у Међимурју, а од 2011. до 2016. године са успјесима био је тренер загребачке Локомотиве. Након Локомотиве одлази у Саудијску Арабију гдје је водио Фаисалy. Након повратка у Хрватску водио је Славен Белупо и Рудеш те је посљедњи ангажман имао у Интеру из Запрешића.

“Прво желим да се захвалим људима из клуба и новој управи, изненадило ме прво то што је на састанку присуствовало четверо људи из Управног одбора. Примијетио сам да су итекако заинтересовани и мотивирани да направе заједно са мном пуно бољег Жељу него што је био прошлу сезону. Поента приче била је да морамо кренути од нуле, да клуб доведемо у нормално стање. Клуб има проблем, а то су финансије које се морају брзо ријешити. Радимо озбиљан пројект и у тај пројекат улази Омладинска школа јер данас нема клуба у регији да може живјети без својих играча. Нико као домаћи играчи не могу мотивирати и задовољити публику. Морамо што прије стабилизирати екипу, направити добру селекцију играча, да видимо ко од домаћих играча и јуниора има квалитет да се прикључи. Видјет ћемо како се ради у Омладинској школи, шта можемо побољшат и шта можемо направити да рад буде још бољи. Дакле, ради се о договору који обухваћа један озбиљан посао”, казао је Ивковић.

Он не крије да му је част што је добио позив с Грбавице, а од навијача је затражио да подрже екипу.

“Дошао сам и из разлога јер ипак импонира позив Жеље. Жељо је институција и Божији путеви су чудни и иду преко свих могућих долина, ријека, брда јер мој тренерски идол и човјек с којим са повезан пријатељски годинама је Ивица Осим. Сјећам се да је и он дошао у Жељу 1978. године и да је из ничега направио чудо гдје је ставио домаће талентоване играче, Баждаревића, Чапљића, Бахтића и многе друге. Размишљам као он, нисам човјек који трчи за титулама, тренер сам који воли стварати игру и играче, тога сам пуно направио у Хрватској, листа играча који су радили са мном и који су добили шансу да дебитију је дугачка. Увјерење Управе ме потакнуло и да пробамо заједничким снагама направити пројекта. Неће то бити преко ноћи, апелирам на навијаче да оно што је било покушају заборавити, морају подржати екипу у тешким временима. Лако је кад се побјеђује, треба имати супорт када су лоши резултати. Стварање екипе је процес који траје, Управа клуба је рекла да нема резултатског притиска и да ћемо тако направити добар посао, ако се сви будемо тако понашали и размишљали онда ћемо направити добре ствари, а ако дођу друга размишљања покварит ћемо посао”, додао је тренер Плавих, који је тако и званично наслиједио Блажа Слишковића.

Ивковић ће у наредним данима стићи у Сарајево, а прозивка ногометаша и први тренинг на распореду су у понедјељак у 9 сати. С Томиславом стиже и његов помоћник Армандо Марензи.

Марензи је рођен 16. марта 1966. године у Шибенику. У играчкој каријери играо је за Шибеник, Спартак Суботицу, Авигнон, Панариакос, Панасерриакос и мостарски Зрињски. Бивши млади репрезентативац Југославије тренерску каријеру почео је у неколико хрватских нижелигаша, потом је радио ка тренер кадета и јуниора у Хајдуку, а од 2017. до 2020. године био је тренер Сплита, преноси Кликс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана