Тимур Дибиров, руски рукометаш, за “Глас Српске”: Успјех са Вардаром нема репризу

Душан Репија
Тимур Дибиров, руски рукометаш, за “Глас Српске”: Успјех са Вардаром нема репризу

БАЊАЛУКА - Пуних девет година Тимур Дибиров је био заштитни знак Вардара, са којим је два пута на фантастичан начин покорио Европу, али је овог љета дошло вријеме да крене даље. Ставио је параф на уговор са Загребом, али заоставштина из Скопља је неизбрисива.

Лаконоги крилни играч головима и једноставношћу на терену, али и оданошћу скопском клубу у тешким тренуцима, заувијек је освојио срца популарних “комита”, али и свих љубитеља рукомета са простора бивше Југославије, који су здушно бодрили Македонце минулих година.

- Сви знају колико ми значе Вардар и Сјеверна Македонија, они стоје у мом срцу за цијели живот. Најбоље године каријере провео сам у Скопљу, али је криза, нажалост, кулминирала овог љета, па је клуб остао без Лиге шампиона. Сматрам да још са успјехом могу да играм у елитном такмичењу, тако да су сви у клубу разумјели моју одлуку да затворим прелијепу књигу и пронађем средину која испуњава моје амбиције - рекао је један од најбољих лијевих крила у историји рукомета за “Глас Српске”.

Много тога испричано је и написано о два Вардарова похода на рукометни Свети град. Посебно је упечатљив овај други који се десио 2019. године у тренуцима када је клуб био у великој кризи. Дуговања играчима била су огромна, али су они изборили наступ у Клену и тамо очитали лекцију моћној Барселони и ништа мањем скупом Веспрему. Током еуфорије и славља обећавани су им куле и градови, а добили су једнако колико у мјесецима прије Фајнал фора - ништа. Зато и чуди како су успјели да одраде маестралних 120 минута у “Ланксес арени”.

- То може да се објасни само једном ријечју - породица. Ништа мање и ништа више од тога. Без таквог односа нема теорије да бисмо нешто освојили. То је било више од рукомета, више од спорта. Показали смо шта може да се деси у спорту када једна група то толико жели, али нажалост то не може да се понавља често. Догоди се једном или ниједном у животу, а ми смо пресрећни што смо то доживјели. То нема репризу - нагласио је руски рукометаш.

Сада је пред новим изазовом. Загреб је скоцкао тим за веће домете од оног из претходних година. На крилима ће бити Вардаров тандем Дибиров - Иван Чупић, а помагаће им Вуко Борозан из спољне линије, док ће бедем у одбрани чинити Јаков Гојун и Жељко Муса. Ту је још доста квалитетних играча на свим позицијама па оптимизма не мањка.

- Понекад имена на папиру не значе много, јер да је тако могли бисмо да кажемо да ће пет, шест или седам екипа освојити Лигу шампиона. Највећи изазов ми је да помогнем момцима да бисмо урадили што је више могуће. Имамо амбиције и сјајну екипу, полако се уигравамо и мислим да можемо у нокаут фазу - нагласио је седми најбољи стријелац у историји Лиге шампиона.

Незаобилазно питање за руског интернационалца јесу и санкције према свим клубовима и репрезентацијама највеће земље свијета због ратних сукоба у Украјини.

- Наравно да сам разочаран таквом одлуком, јер је цијели руски спорт остао по страни. Желио бих да се то што прије оконча и да наши спортисти покажу колико могу. Спорт није политика и не знам зашто је то одлучено на овакав начин - нагласио је Дибиров.

Из тог разлога он није ни дебитовао код селектора Велимира Петковића. Бањалучки стручњак направио је искорак са “зборнајом”, али је сада све стопирано због санкција.

- Никада нисам сарађивао са Петком, јер сам прескочио посљедње Европско првенство. Ипак, чули смо се два, три пута, ускоро ћемо се видјети у Загребу. Ради јако добар посао, момци који раде с њим су презадовољни. Надам се да моја репрезентативна каријера није завршена, јер ако буде потребе, увијек ћу дати све за своју земљу. Питање је само да ли Петко размишља у правцу да потпуно подмлади тим док трају санкције, можда би то било најбезболније рјешење - закључио је Дибиров.

Борцу треба јаче такмичење

Тимур Дибиров је прије неколико дана са Загребом гостовао у Бањалуци и имао ријечи хвале за младе рукометаше Борца.

- То је екипа која има огромну традицију и историју. Видим да су врло млади момци, треба им дати времена и сигурно ће бити добро. Напредак би био бржи и ефектнији да играју још неко такмичење поред лиге БиХ, јер је за младог играча најбоља ствар да учи од оних бољих, искуснијих, да у раној фази каријере осјете мало другачији рукомет - рекао је Дибиров.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана