Текстилац из Дервенте нови прволигаш Републике Српске

Д. Репија, Б. Радуловић
Текстилац из Дервенте нови прволигаш Републике Српске

Дервента - Пуних 95 година чекала је Дервента да добије фудбалског прволигаша. И дочекала га је! Фудбалери Текстилца освојили су титулу у Другој лиги, група запад и од идуће сезоне наступаће у Првој лиги Републике Српске.

Дервенћанима је на мечу посљедњег 26. кола против Слоге из Српца био потребан бод да би остали испред највећег конкурента Крупе на Врбасу, али нису жељели да калкулишу.

Славили су са убједљивих 7:0, направили највећи успјех у историји клуба и разгалили срца више од 500 навијача.

"Шампиони, шампиони", орило се препуним трибинама у граду на Укрини. По завршетку утакмице услиједило је велико славље на терену, пјесма у свлачионици, а потом и на свечаној вечери коју су организовали чланови Управе клуба у част великог успјеха.

- Драго ми је да је и Дервента коначно добила прволигаша. Ово је заиста дивна спортска средина која је одавно заслужила овакав успјех. Прихватио сам понуду да дођем у клуб 2012. године, полако селектирали екипу у којој нема великих звијезда. У првој сезони били смо надомак уласка у Прву лигу, нисмо успјели, али сада нам се све вратило - рекао је један од најзаслужнијих за велики успјех, тренер Митар Лукић.

Искусни фудбалски вук ипак стаје на лопту, јер зна шта чека Текстилца у идућој сезони.

- Прва лига изискује много веће напоре и одрицања. Потребно нам је бар по једно појачање у свим линијама тима и то играчи са искуством из Премијер и Прве лиге. Већ сам разговарао са људима из Управе и добио обећање да ће урадити све да наставимо напредовати - рекао је Лукић.

Најбољи стријелац Дервенћана Игор Сусаковић вратио је ове сезоне све што је прошле године одузео Текстилцу. Он је у сезони 2012/13 наступао за Борац из Шамца и у баражу за улазак у Прву лигу у двомечу против Текстилца постигао четири од пет голова за Шамчане.

- Чудна је судбина фудбалера. Прошле године сам се радовао головима против мог садашњег клуба, а ове у Текстилцу дао допринос највећем успјеху у историји. Одлично сам се уклопио у екипу, током цијеле сезоне сви смо дисали као један и на крају заслужено изборили пласман у елиту. Сада треба још више да радимо и вјерујем да ћемо и у Првој лиги играти важну улогу - рекао је Сусаковић.

Најискуснији првотимац Текстилца голман Дејан Плиснић (38) иза себе има завидну каријеру. Бивши голман Љубића из Прњавора, Борца из Бањалуке, Полета из Брода, Слоге из Добоја десет година играо је у Првој лиги, двије у Премијер лиги и сигурно зна шта очекује њега и његове саиграче у вишем рангу.

- Прије свега морамо да сачувамо момке које имамо у тиму. Не треба нам много појачања, јер смо ове сезоне показали да смо прерасли Другу лигу и да заслужујемо да играмо са квалитетнијим клубовима - рекао је Плиснић.

Један од играча који је почео каријеру у Текстилцу Марко Растовић успио је да се опорави од лома ноге и помогне саиграчима у финишу сезоне. Његово искуство из Никос Камбере, Звијезде из Градачца и Радника из Бијељине добро ће доћи Дервенћанима у идућој сезони.

- Без обзира што сам већ играо у Првој лиги велика жеља ми је била да баш са својим клубом изборимо елиту. Ово је остварење сна за нас играче који смо поникли у Дервенти - рекао је Растовић.

У посљератној историји дуго је Текстилац таворио између трећелигашког и друголигашког друштва. Тек спорадични успјеси и бољи пласмани међу друголигашима било је све што је један од најстаријих спортских колектива у држави могао да направи. Онда је 2012. године на чело клуба дошла група привредника, која је уз помоћ локалне заједнице направила дугорочни план како би "кројачи" коначно направили корак напријед.

- Уз подршку општине, изградили смо инфраструктуру и још увијек је градимо. Поред тога, успијевамо да све обавезе према играчима, савезу и слично сервисирамо на вријеме. Сада ће нам бити потребно више средстава, али вјерујем да ћемо уз помоћ локалних власти и људи из управе који су дали невјероватно много у претходне двије године наставити да напредујемо - рекао је предсједник клуба Владо Бијелић.

Члан Управног одбора Давор Пијетловић нада се да је ово само почетак великог успона Текстилца.

- Имамо петогодишњи план, који подразумијева да за три године покушамо ући у Премијер лигу. Сада је битно да створимо екипу која се може носити са прволигашима, а упоредо ћемо наставити да градимо инфраструктуру, прије свега једног помоћног игралишта и терена са умјетном травом - закључио је Пијетловић.

Подршка

Поред великог броја гледалаца утакмици су присуствовали представници свих дервентских спортских клубова, а у ефикасној игри домаћих уживао је и тренер рукометног премијерлигаша Зоран Докић. Није крио задовољство блиставом партијом фудбалера, баш као и његов син Никола, који је такође био уз дружину тренера Митра Лукића.

Фудбалер и каратиста

Десни бек Дервенћана Душан Марић још увијек успијева да споји неспојиво - фудбал и карате. Поред тога што је стандардни члан првог тима Текстилца, Марић је освојио и бронзану медаљу на свјетском првенству у каратеу у јуну прошле године, а већ у недјељу га очекује Европско првенство у Верони.

- У посљедњих неколико дана због одлучујућих утакмица Текстилца мало сам запоставио карате па не знам да ли ћу бити спреман у Италији и да ли могу да поновим прошлогодишњи успјех - рекао је Марић.

Глишић

Иако је на полусезони напустио редове Текстилца и каријеру наставио у Шведској, Александар Глишић и те како има удјела у историјском успјеху бившег клуба. У првом дијелу сезоне успио је да постигне чак 14 погодака и да је остао у Дервенти готово сигурно би понио титулу најбољег стријелца друголигашког каравана.

- Чули смо се са Александром прије неколико дана, пожелио нам је срећу пред меч против Слоге и изразио спремност да се врати у наш клуб. Уговор му истиче за мјесец и учинићемо све да га вратимо у наше редове - истакао је члан УО Давор Пијетловић.

Рукометаши

Дервента је одувијек била позната као град рукомета, а сада је и град фудбала. Рукометаши са великим успјехом већ три године играју у Премијер лиги БиХ, а искористили су прилику да честитају фудбалерима на великом успјеху.

- Увјерени смо да ћете на достојан начин репрезентовати Дервенту у прволигашком друштву, те да ће љубитељи спорта, осим премијерлигашких мечева у рукомету имати прилику да уживају и у фудбалским представама - наводи се у честитки.

Симић

Начелник општине Дервента Милорад Симић истакао је да ће локална управа још више помоћи ФК Текстилац.

- Врло сам срећан што је фудбал коначно дошао гдје му је мјесто. Наш буџет није највећи у Републици Српској, али је равномјерно распоређен и сигурно ће бити довољно средстава и за фудбалере - рекао је Симић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана