Светлана Китић, за Глас Српске: Сломљених ногу дошла бих у државни тим

Душан Репија
Светлана Китић, за Глас Српске: Сломљених ногу дошла бих у државни тим

Бањалука - Селектори мушке и женске репрезентације Србије у рукомету, како год се они звали, у посљедње вријеме суочавају се са отказима играча који не налазе за сходно да бране боје државног тима.

Дрес женске репрезентације већ дужи период не носе четири понајбоље играчице, голман Катарина Томашевић, те Сања Дамњановић, Драгана Цвијић и Андреа Лекић. Оне су ван репрезентације већ скоро двије године, без обзира на то што Александар Бошковић, због којег су одлучиле да бојкотују национални тим, одавно није селектор. Ни његов насљедник Драгица Ђурић није их успјела наговорити да се врате.

Исти случај понавља се и у мушкој селекцији, само неколико дана пред дуеле квалификација за одлазак на Европско првенство 2018. године и мечеве против Пољске и Бјелорусије. Дарко Станић, Момир Илић, Марко Вујин и Алем Тоскић захвалили су се на позиву новом селектору Јовици Цветковићу, а из неких разлога нису били на располагању ни Дејану Перићу. Легендарна Светлана-Цеца Китић прави је човјек за причу о ситуацији са којом се суочавају селектори Србије.

- Без обзира на то што вероватно постоје дубљи проблеми које ми са стране не знамо, не схватам такве одлуке. Сећам се своје генерације, па ми смо трчале у репрезентацију, дошла бих и са сломљеним ногама. То је некада била велика част, без обзира на то ко је селектор. Ни тада није свима било потаман, али смо сви стављали интерес репрезентације испред личног. Државна селекција је била у рангу са породицом и пријатељима - почела је причу за "Глас Српске" Китићева.

Иако признаје да не прати толико помно сва дешавања у српском рукомету, разочарано констатује да ништа више није као прије. Искрена и посредна као и увијек, даје приједлог како би требало превазићи проблеме.

- Не схватам да неко не може да седне иза затворених врата са играчима који не желе да играју и после тога изађе и каже шта је проблем. Ћутање ником не одговара, само даје простор да сви износе своју верзију приче, а то збуњује целокупну јавност и не доноси ништа добро - рекла је Китићева.

На челу Рукометног савеза Србије недавно је дошло до промјене, а Велимира Марјановића наслиједио је Божидар Ђурковић. Без обзира на то, ситуација се није промијенила, али најбоља рукометашица свијета свих времена вјерује у боље дане.

- Честитала сам Божи именовање. Он је прави човек на правом месту, поштен, цењен, како у Србији тако и у свету. Не желим да кажем да је све било накарадно пре његовог доласка, јер су се и људи који су доскора управљали савезом трудили и имали одређене резултате. Ипак, мислим да ће Божа направити помак, само му треба дати времена. Рукомет заслужује много више место од тренутног - закључила је Китићева.

Подршка селекторима

Јовица Цветковић је недавно по други пут изабран за селектора, а Драгица Ђурић је од марта на клупи рукометашица.

- Мислим да њих двоје знају посао. Јовица се доказао као тренер, познат је као човек који планира на дуже стазе и не треба га осуђивати ни ако не одведе репрезентацију на Европско првенство, јер за припреме има буквално неколико дана, а још не зна на које играче може рачунати. Драгица нема много искуства, али полако поставља темеље новог тима и има моју пуну подршку - рекла је Китићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана