Супервизија кунг фу клубa Лотос из Бањалуке корак ка чланству

Иван Драгичевић
Супервизија кунг фу клубa Лотос из Бањалуке корак ка чланству

Бањалука - Кунг фу клуб Лотос из Бањалуке ушао је под супервизију Европске шуаиђијао федерације и у наредним годинама постаће пуноправни члан.

Велико охрабрење људи из Лотоса добили су овом подршком и знају да су на добром путу, јер сви клубови који су ушли под супервизију касније су постали чланови. Предсједник клуба Драган Ђумић изразио је задовољство овим кораком, а нарочито су га обрадовале ријечи предсједника Европске федерације шуаиђијао стила Антонија Лангијана, који је казао да Бањалука има велики потенцијал.

- Ушли смо под њихову заштиту, знамо да смо на правом путу, јер ћемо имати максималну помоћ у вези са логистиком, организацијом такмичења, семинарима и сличним стварима. Сада смо под патронатом Европске федерације, добили смо јасне смјернице у којем правцу треба да се развијамо, али и конкретне савјете у раду како бисмо стално напредовали. Велико је задовољство што смо први направили овај велики корак и сада настављамо борбу. Као и сви на овим просторима нисмо лишени финансијских потешкоћа које понекад спутавају, али смо добили вјетар у леђа за још квалитетнији рад - рекао је Ђумић.

Европска федерација једина је коју признаје кинеска влада и упркос томе што постоји више верзија као што је случај у боксу и још неким спортовима, Кинези подржавају само ову на чијем је челу Лангијано. Италијан је задовољан виђеним, носи позитивне утиске из Бањалуке, а његове ријечи значиће у даљем раду домаћим борцима.

- Видио сам потенцијал и савјетовао сам им да морају још више да раде. Када је присутан таленат, онда имате већу обавезу да се њиме бавите и развијате га. Дошао сам овдје отвореног срца са својим асистентом. Подијелили смо искуства како бисмо пренијели стечено знање у жељи да помогнемо људима из Бањалуке. Свидјело ми се оно што сам видио, а и простор у којем раде је лијеп - казао је Лангијано.

У посљедње вријеме и дјеца су почела да препознају овај стил који је доста сложен са разним финесама и детаљима. Оно што захтијева Шуаиђијао је јака мускулатура па дјеца која се баве овом вјештином немају проблема са постуром тијела или кривом кичмом.

Расте популарност

Шуаиђијао је вјештина слична џуду, али значајно старија која је настала у Кини. Претпоставља се да се родила прије 4.000 година, али због затворености те азијске државе, тек је касније постала позната остатку свијета. Од џуда се разликује по томе што дозвољава ударце, могу се напасти ноге противника и радити полуге.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана