Држава неће инсистирати на моменталној депортацији Ђоковића, али тражи притвор

Танјуг, Агенције
Држава неће инсистирати на моменталној депортацији Ђоковића, али тражи притвор

МЕЛБУРН - Судија Ентони Кели предложио је кратку забрану депортације најбољег тенисера свијета Новака Ђоковића из Аустралије до суботе у 16 сати.

Адвокат државе Стивен Лојд није против ни да остане процес код судије Келија ни да га пребаце на други суд. Прихватају рокове које је дао Ђоковићев заступник.

Лојд је додао и да неће тражити депортацију прије коначне одлуке Суда.

Он је нагласио да ће се Ђоковић сутра у осам часова по локалном времену (22 часа по нашем) појавити у његовој канцеларији и да српски тенисер неће прије тога бити у притвору.

Како је рекао, током петка Ђоковић неће бити у притвору, нити при доласку у канцеларију адвоката, али ће бити притворен током консултација са својим правним тимом, као и послије тога.

Ако се суђење настави и у недјељу, потврђено је да ће и Ђоковић тада бити у притвору, а ако његово присуство на рочишту буде потребно, биће доведен као притвореник.

-Полицајци који буду спроводили Ђоковића до канцеларије у којој ће се водити разговор поступаће као када се поступа да је особа у притвору - навео је Лојд.

Кели је на саслушању рекао да би могао да предложи привремену забрану, ако не постоји ранији захтјев за његово удаљавање из државе, пошто ће Ђоковић у суботу имати разговор са завничницима министарства за миграције.

Кели је у широком излагању на тему рекао да би читав случај могао да се пребаци на Федерални суд с овог Федералног и породичног суда, што значи да би могао доћи нови судија који би рјешавао Новакову судбину.

Николас Вуд, адвокат Новака Ђоковића, затражио је од судије да процес убрза што је могуће више, како би његов клијент могао да наступи у понедељак у првом колу Аустралијан опена.

Ђоковићеви адвокати желе да процес остане на овом суду и да не губе вријеме на пребацивање неком другом суду.

-Тренутно је сваки минут значајан за нашег клијента - рекао је Вуд на саслушању.

Он је потврдио да се његов клијент тренутно не налази у притвору.

Вуд је изјавио да српском тенисеру није укинута виза због тога што није вакцинисан, већ због страха аустралијских власти да би то могло довести до ширег противљења вакцинацији у Аустралији.

Он је поступке аустралијских власти назвао „очигледно нерационалним“.

Ђоковићеви адвокати су додали и да је таласање у антивакс заједници један од разлога за укидање визе те да да би узбуђење било веће у случају да Ђоковић заиста добије депортацију.

Ракао је да су разлози Хока у потпуној супротности с онима које је као аргумент за одузимање визе навео официр Граничне службе.

Нагласио је и да Ђоковић има контраиндикације на вакцину те је то разлог због којег се није вакцинисао.

Вуд је затражио од судије да размотри могућност одржавања пуног саслушања у недјељу, 16. јануара, усљед забринутости правног тима Новака Ђоковића због времена, јер одбрана жели да се одлука о процесу донесе прије Ђоковићевог првог меча на Аустралијен опену у понедјељак, 17. јануара

Аустралијски суд заказао је данас ванредно саслушање у вези са новом одлуком аустралијских власти да укину визу српском тенисеру.

Ванредно саслушање  одржава се од 10.45 часова (по нашем времену), пред судијом Ентонијем Келијем у Савезном окружном суду.  Кели је водио суђење и прије неколико дана када је поништена прва одлука да Ђоковићу буде поништена виза.

Министар за миграције у аустралијској влади Алекс Хок поништио је визу најбољем тенисеру свијета, упркос судској одлуци, а Ђоковићеви адвокати су уложили жалбу на ову одлуку.

Иначе, Ђоковић се и даље налази у жријебу за Аустралијан опена.Он заузима своје мјесто које му је и додијељено на сајту првог Грен слема у сезони.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана