Суарез расиста који гризе и вријеђа ривале

Агенције
Суарез расиста који гризе и вријеђа ривале

Барселона - Уругвајац Луис Суарез (27) потиче из земље велике фудбалске традиције, а у историју је ушао као најригорозније кажњени играч на Свјетском првенству. То што је угризао Кијелинија само је посљедњи у низу Суарезових неспортских потеза.

1. Нова "божја рука"

Играо се посљедњи минут продужетака четвртфиналне утакмице Свјетског првенства Уругвај - Гана јула 2010, када је Суарез руком са гол-линије спријечио сигуран погодак и елиминацију своје екипе. Судија је показао црвени картон нападачу и досудио пенал за "црне звијезде". Међутим, Асамоа Гијан није искористио прилику каријере. Уругвај је у полуфиналу играо против Холандије, али без Суареза.

2. Угризао Бакала

Суарез је наступао за Ајакс новембра 2010. године када је угризао фудбалера ПСВ Ајндховена Отмара Бакала, након чега га је Фудбалски савез Холандије казнио са седам мечева неиграња.

3. Расистичке увреде

Ливерпул је октобра 2011. угостио Манчестер јунајтед, а Суарез је био "задужен" за тамнопутог Француза Патрика Евру. Током читавог меча је вријеђао лијевог бека Јунајтеда, а након једног фаула Суареза њих двојица су ушли у расправу. Суарез се извинио и покушао да Евру дотакне по глави, пријатељски. Евра му је рекао: "Не дирај ме, ти Јужноамериканче". Суарез му је узвратио: "Порљуе, негро?" (зашто, црњо?).

Иако и данас тврди да је случај био лажиран и да је за расизам оптужен без доказа, добио је осам мечева суспензије.

4. Средњи прст за навијаче

Фудбалска асоцијација Енглеске још је истраживала случај расизма када је у децембру 2011. Луис Суарез на мечу против Фулама домаћим навијачима показао средњи прст док је излазио из игре. Уругвајац се нашао на удару навијача Фулама пошто је покушао да исфолира пенал. Тај гест коштао га је једне утакмице "хлађења".

5. Угризао Ивановића

Током дерби утакмице Ливерпул - Челзи априла 2013. уругвајски фудбалер је сочно угризао за раме Бранислава Ивановића у дуелу пред голом Челзија, бијесан што му је српски репрезентативац одузео лопту. Ивановић га је потом оборио на земљу и зачуђено упитао судију да ли види шта му Суарез ради.

Бане му је убрзо опростио, а Луис је кажњен суспензијом од 10 утакмица. Касније је рекао да му је то једна од двије највеће грешке у спортској каријери.

6. Угризао Кијелинија

Јужноамерички нападач је у одлучујућем мечу за пролазак у осмину финала Мундијала јуна 2014. угризао за раме Италијана Ђорђа Кијелинија, али на његову срећу тај детаљ није примијетио главни судија меча. FIFA је ипак била ригорозна. Суарез је кажњен са девет утакмица забране играња за репрезентацију, четири мјесеца ван свих фудбалских активности и 100.000 швајцарских франака.

Ништа лоше

Луис Суарез је у фебруару ове године покајнички изјавио: "Сада више размишљам о стварима прије него што их урадим. Сада људи у Енглеској не могу да причају о мени, пошто не радим ништа лоше. Мораће да причају о мени као фудбалеру".

Ипак, људи широм свијета дефинитивно неће причати о Луису Суарезу као фудбалеру, већ као о психоканибалу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана