Страшан притисак из Сарајева да се настави првенство

Дарко Пашагић
Страшан притисак из Сарајева да се настави првенство

БАЊАЛУКА - Иако је Фудбалски савез БиХ до данас требало да пошаље допис у УЕФА у којем стоји да ли ће Премијер лига бити настављена или прекинута то се неће десити.

Наиме, челници ФС БиХ и ФС ФБиХ искористили су толерантност УЕФА и купили су још неколико дана на име вјерског празника Бајрама, како би додатно појачали притисак и лобирали да лига буде настављена.

- Још је тешко рећи шта ће писати у фамозном писму, јер се из Сарајева врши огроман притисак да се првенство настави. Уколико првенство буде прекинуто сви ће рећи да је томе кумовао Борац, јер сматрају да Бањалучанима одговара актуелно стање на табели. Међутим, бодовна разлика је толико мала да би Борац могао да конкурише и за сам врх, али они не гледају тако на ствар - нагласио је извор “Гласа Српске” близак ФС БиХ.

Чини се да у савезу чекају да неко други одлучи умјесто њих. Посљедњих дана лоптица је пребацивана на терен кризних штабова Републике Српске и ФБиХ који процјењују епидемиолошку ситуацију и доносе одлуке о мјерама усљед вируса корона. И док је Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске јасно рекло да је прије 1. јула немогуће играти утакмице, у ФБиХ још “мудрују” и надају се да се на неки начин могу оглушити о јасну и недвосмислену препоруку.

- Извршни одбор ФС БиХ одредио је 7. јун као рок за наставак првенства како би се преосталих 11 кола могло привести крају у нормалном ритму. Јасно је да наставак послије 1. јула не нуди ту могућност, јер нема довољно слободних термина чак ни да се игра у ритму сриједа-субота. Не треба заборавити да би се морало одиграти и полуфинале и финале Купа, а све би то требало завршити до 3. августа када је рок за пријаву клубова за Европу. Не треба бити много паметан да би се закључило да би то могло да буде погубно за фудбалере, који су далеко од праве форме. Могло би доћи и до тежих повреда, па и до заразе, али у Сарајеву за тим не хају - наставио је наш извор.

По њему, највећи проблем зашто још није донесена одлука о прекиду су два ривала, Сарајево и Жељезничар.

- Не слажу се око епилога првенства. Сарајево је за прекид, јер би тако одбранило титулу, а у Жељезничару желе да се настави, јер вјерују да би престигли ривала. На “Грбавици” чак пристају и на варијанту да се првенство прекине, али да се не прогласи шампион. Тешко је рећи шта ће донијети наредни дани, али сигурно ће бити још много буре - додао је извор “Гласа Српске”.

Било, како било, ако се првенство не настави што је реална и чини се једина могућа одлука, Сарајево ће као првопласирано играти квалификације за Лигу шампиона, док ће у квалификацијама за Лигу Европе играти Жељезничар, Широки Бријег и Борац.

Дневнице у џепу

Комисија за обилазак премијерлигашких стадиона претходних дана прокрстарила је БиХ и закључила да већина стадиона не би могло да испоштује правила организовања утакмица у ванредним околностима. То и није неочекивана одлука, али је питање зашто је комисија уопште ишла на терен, јер је неизвјесно да ли ће лига уопште бити настављена.

 - Битно је да су наплаћене позамашне дневнице, а да нико није ни објавио какви су услови. То нико и неће урадити, јер многи стадиони и у нормалним условима не испуњавају критеријуме, али им се годинама гледа кроз прсте - нагласио је наш извор.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана