Српски тенисери владари Бањалуке

Душан Репија
Српски тенисери владари Бањалуке

Бањалука - Освајањем челенџера у Бањалуци Душан Лајовић наставио је низ успјеха српских тенисера у граду на Врбасу пошто је прошле године пехар намијењен најбољем подигао Виктор Троицки.

Лајовић је послије два тај-брејка у финалу савладао румунског тенисера Виктора Ханескуа резултатом 7:6 (5), 7:6 (5). Он је из трећег пута дошао до пехара у Бањалуци, пошто је 2009. године испао у квалификацијама, а 2012. у другом колу. Играо је одлично од почетка турнира, а најбоље у најважнијем мечу. Успио је да сачува концентрацију у тај брејковима, иако се чинило да ће Ханеску одвести меч у трећи сет. Вратио је брејк при резултату 5:4 за Ханескуа, те још једном надмудрио искусног Румуна у 13. гему.

- Био је изузетно тежак меч, поготово што су и услови били тежи него минулих дана. Играо сам добро, Ханеску такође, одлично је сервирао, тако да нисам имао много прилика. Искористио сам сваку која ми се указала - рекао је Лајовић, коме је пехар уручила министар породице, омладине и спорта Јасмина Давидовић.

Иако је јуче био радни дан, трибине централног терена биле су испуњене готово до посљедњег мјеста, а сигурно би било још више публике да су временски услови дозволили одигравање финала у недјељу. Готово сви на трибинама навијали су за Лајовића, а посебну снагу давали су му мајка и најбољи пријатељ, који су га бодрили од почетка турнира.

- Без публике сигурно не бих славио овде, осећао сам се као код куће, стварно су ми много помогли и много им хвала. Носим лепе успомене из Бањалуке - рекао је Лајовић.

Успјехе је употпунио Илија Бозољац, који је ове године са Флавијом Ћиполом био најбољи у дублу, а полуфиналиста сингла Миљан Зекић направио је резултат каријере. Ханеску није успио да понови успјех из 2012. године, али није био превише разочаран поразом.

- Имао сам шансу у другом сету, али Душан се вратио и заслужено славио. Он има потенцијал да буде међу 50, а можда и међу 20 најбољих на свијету. Каријеру полако приводим крају, играћу до краја сезоне или можда још годину. Још се добро осјећам и волим да се такмичим - рекао је 34-годишњи Ханеску.

Било је ово 14. издање челенџера, а директор Милан Радаковић задовољан је како је све протекло.

- Турнир је у самој најави био одличан, јер смо довели врхунске играче. Поред спонзора, предсједника Републике Српске Милорада Додика, Владе Српске и града Бањалука, посебно бих захвалио дјеци која су сакупљала лоптице и њиховим родитељима. Није било лако по великим врућинама стајати и по неколико часова на теренима, урадили су заиста сјајан посао - рекао је Радаковић.

Пласман

Тријумфом у финалу припало му је 9.200 евра, те 100 АТП бодова. Од јуче је 96. тенисер свијета, а урачунати су му бодови само до полуфинала из Бањалуке, тако да ће од идућег понедјељка када добије и остале бити међу 85 тенисера свијета. Лајовић није имао много времена за славље, пошто ће од данас наступати на турниру у румунском Сибиу, гдје је постављен за првог носиоца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана