Српска ускоро игра пријатељски меч

Дарко Пашагић
Српска ускоро игра пријатељски меч

Бањалука - Пријем Косова у Европску фудбалску федерацију даје нам за право да наставимо нашу борбу да селекција Републике Српске што прије одигра сусрет са неком репрезентацијом.

Изјавио је ово за "Глас Српске" предсједник Фудбалског савеза Републике Српске Миле Ковачевић.

- Нећемо бити робови и чекати селекцију Србије, која очигледно из неког разлога не може да прихвати одигравање меча, али ћемо пронаћи другу селекцију, државну, а не регионалну. Нисмо престали са међународним активностима и оне још увијек трају, а сада ћемо их интензивирати - рекао је Ковачевић.

Незванично, ФСРС има понуде да одигра званичну пријатељску утакмицу са селекцијама Кипра, Бугарске, Грчке, Чешке, Словачке и Румуније, а још одраније има дозволу ФС БиХ за одигравање утакмице.

Одлука UEFA да мимо сваког реда и права прихвати Косово могла би да буде окидач за многе да траже своју шансу.

- Сигурно су порасле аспирације многих, па ћемо и ми тражити своја права, која су до сада била заустављана нестатутарно. Оваква одлука показала је да правила нису иста за све. Очигледно је да се приликом одлучивања није поштовао статут UEFA и FIFA - наставио је Ковачевић.

Првом човјеку ФСРС није јасно зашто је приликом гласања делегација ФС БиХ, коју су представљали предсједник Елведин Бегић и генерални секретар Јасмин Баковић, остала уздржана.

- Став ФСРС о пријему Косова је био више него јасан и били смо чврсто против тога. Међутим, оно што упада у очи је да нико није покренуо то питање, него су прећутно отишли у Будимпешту на Конгрес UEFA и тамо били уздржани. Није јасно како у делегацији није био потпредсједник ФС БиХ Дарко Љубојевић, који је до сада био редован на оваквим састанцима. Да ли је он прећутно прескочен или не, остаје непознато. Једно је јасно, све ово што се дешавало је још једном показало да влада неслагање на релацији ФСРС - ФС БиХ - истакао је Ковачевић.

Њему је јасно да би, и да је делегација БиХ гласала против пријема Косова, одлука челника UEFA остала иста.

- Тај глас не би ништа промијенио, јер су европски и свјетски моћници још раније зацртали оно што је одлучено у Будимпешти, али би показао јединство у заједничким органима ФС БиХ. Не тако давно донијета је заједничка одлука ко ће бити наш кандидат за предсједника UEFA и то је испоштовано, а сада је практично Фудбалском савезу Републике Српске и његовим делегатима у ФС БиХ онемогућено да одлучују о, по мени, много важнијем питању - додао је Ковачевић.

Русија неће са Косовом

Руски министар спорта и предсједник Фудбалског савеза Виталиј Мутко рекао је да Русија није подржала приједлог о пријему Косова у UEFA.

- У европском фудбалу влада демократија, већина је одлучила па одлуку морамо испунити. Руска репрезентација избјегаваће сусрете са косовском селекцијом све до политичког регулисања тог питања. Надам се да UEFA неће стављати руску и косовску репрезентацију да играју у истој групи на неком од предстојећих такмичења - рекао је Мутко.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана