Србија из Даблина види Русију

Душан Репија
Србија из Даблина види Русију

Даблин - Побједом у вечерашњем мечу у Даблину (20.45 часова) фудбалери Србије направили би значајан корак, практично би једном ногом били на Мундијал у Русији.

Пуних седам година прошло је од Свјетског првенства у Јужној Африци, посљедњег великог такмичења на којем су "орлови" учествовали. Чини се да је сада идеална прилика за прекид црне серије, с обзиром на добру климу у репрезентацији, али и чињеницу да је група Д у којој Србија коло води, ипак нема ниједне репрезентације из самог европског врха. Јесу Аустрија, Велс и Република Ирска у посљедње вријеме редовнији учесници европских и свјетских првенстава од Србије, али по квалитету нису ни близу топ репрезентација попут Њемачке, Белгије, Шпаније, Енглеске, Португалије... Без обзира на то, треба честитати селектору Славољубу Муслину на досадашњим резултатима и пожељети "орловима" срећу у вечерашњем мечу. Ирска у својим редовима нема играча попут Немање Матића или Душана Тадића, али је главна одлика тима Мартина Онила колектив из којег на сваком мечу искочи појединац. Некада то буде Тадићев саиграч у Саутемптону Шејн Лонг, некада Џејмс Меклин, а понекад Џонатан Волтерс. Искусног нападача добро су запамтили фудбалери БиХ које је у баражу спријечио да се пласирају на Европско првенство 2016. године у Француској. Иако још не знају за пораз, Ирци не бриљирају у овим квалификацијама, јер имају три побједе и четири ремија. Ово им је можда и посљедња шанса да запријете Србији на првом мјесту, што је уочи пута апострофирао и Муслин.

- Знамо да ће бити врло тешко јер је то за њих можда и последња шанса. За нас је веома важна и сигуран сам да ћемо дати све од себе јер практично можемо да решимо пласман у Русију - рекао је Муслин.

Игра и побједа у мечу са Молдавијом, те повратак суспендованог Владимира Стојковића и повријеђеног Антонија Рукавине додатни су плус уочи меча на "Авива" стадиону.

- Налазимо се у добром периоду, последња утакмица је показала да смо у доброј форми. Немамо повређених играча, што је био случај пред меч са Молдавијом. Рукавина је имао проблема са повредом, али се опоравио, спреман је и конкурише за место у тиму - рекао је Муслин.

Иако је Предраг Рајковић обавио добро оно мало посла што је имао против Молдаваца, на гол се враћа Стојковић. Он је уз Рукавину, Зорана Тошића, Бранислава Ивановића и Александра Коларова једини фудбалер ове генерације који је учествовао у Јужној Африци. Голман Партизана за разлику од селектора не би био задовољан неријешеним исходом.

- Победом бисмо завршили 90 одсто посла. Неће бити лако, али верујем у повољан резултат. Атмосфера је врхунска и сви смо оптимисти - рекао је Стојковић.

Имајући у виду досадашњу тактику, Муслин неће одустати од формације 3-4-2-1, али је питање да ли ће на десној страни терена поново прилику добити Мијат Гаћиновић. Стријелац и асистент на суботњем мечу мијењао је Рукавину, који је у досадашњим квалификацијама био неприкосновен. Фудбалер Ајнтрахта је много офанзивнији, а с обзиром на то да се очекује притисак Ираца, Рукавина је много ближи почетној постави. Друга селекторова дилема је у везном реду. Лука Миливојевић је одслужио суспензију, а Немања Гудељ се побринуо да се његово одсуство не осјети.

- Ирци су под притиском, а то је шанса за нас. Ако изгубе неће имати шансе да заврше као први. Таква ситуација може да буде олакшање, али морамо да изађемо високо и одговоримо на њихов напад - рекао је Гудељ.

Осим меча у Даблину, за прва два мјеста у групи важна је и утакмица у Кишињеву гдје Молдавија дочекује Велс, који више нема права на грешку.

Једно од највећих изненађења квалификација направио је Луксембург, који је успио да одигра 0:0 против Француске у Тулузу. Једна од најлошијих европских селекција издржала је све нападе Пола Погбе, Антоана Гризмана и друштва, а "триколори" су овим ремијем закомпликовали ситуацију у групи А, јер сада имају само бод више од Шведске.

"Свако иде гдје му је боље"

Селектор Славољуб Муслин прокоментарисао је могућност да Сергеј Милинковић-Савић у будућности носи дрес Црне Горе.

 - Свако иде где му је боље. Ако осећа да не треба да игра за Србију, онда не бих имао шта да додам на ту тему - рекао је Муслин, који не рачуна на најбољег фудбалера Лација уз објашњење да се не уклапа у концепцију.

Група Д

Вечерас: Република Ирска - Србија (20.45), Молдавија - Велс (20.45), Аустрија - Грузија (20.45).

1. Србија    7        4        3        0        16:7   15

2. Р. Ирска 7        3        4        0        9:5     13

3. Велс       7        2        5        0        10:5   11

4. Аустрија          7        2        2        3        9:9     8

5. Грузија  7        0        4        3        7:11   4

6. Молдавија       7        0        2        5        4:18   2

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана