"Србија и Српска заједно"

Дејан Кондић
"Србија и Српска заједно"

ОБРЕНОВАЦ - "Србија и Српска заједно" порука је са презентација бициклистичке трке "Београд - Бањалука" која је данас одржана у Обреновцу у којем ће кружном трком 17. априла почети 18. издање овог догађаја.

У лијепом амбијенту нове зграде библиотеке "Влада Аксентијевић" окупило се много званица, представника градова кроз које трка пролази, као и људи из друштвеног живота ове општине. Све присутне поздравио је предсједник Милош Станојевић. 

- Увек је посебан тренутак када бициклисти прођу кроз Обреновац, а сада ће бити посебна част јер ћемо бити домаћини кружне трке. Почаствовани смо што смо део ове братске, пријатељске приче. Задатак свих нас је јасан, да се чувамо и полазимо и да се понашамо као браћа и сестре као што смо то и радили одувек - рекао је Станојевић. 

Први човјек трке Владимир Куваља осим захвалности Обреновцу, градовима домаћинима, те властима Србије и Српске које су снажно стале иза овог догађаја нагласио је да ће ТВ сигнал бити емитован у 57 земаља свијета. 

- Уз подршку свих људи који су укључени у организацију потрудили смо се да ове године подигнемо ниво и када је у питању продукција. Сваку етапу снимаће шест камера, тако да ћемо имати додатне могућности да на најљепши начин представимо наше дивне земље. Заиста сам срећан што из године у годину расте интересовање градова за домаћинство, па ево сада могу да кажем да ће 2025. године највјероватније промијенити име у "Трка кроз Србију и Републику Српску" - рекао је Куваља. 

По први пут караван ће проћи кроз Рудо које ће бити пролазни циљ треће етапе. 

- Многе генерације, нарочитп новије и не знају гдје се налази наша општина која је погранична, наслањајући се на Чајетину и Прибој. Имамо доста тога да покажемо, да приближимо наш град региону и свијету. Имаће шта да се види и чује. Данас се у Обреновцу осјећам као код своје куће, а сви који дођу у наше мјесто током трке исто ће се осјећати као ја сада - рекао је начелник Рудог Драгољуб Богдановић. 

Дебитант на трци је и Братунац, а први човјек општине Лазар Продановић не сумња да је ово почетак дугогодишње сарадње. 

- Посебно сам срећан што ћемо за двадесетак дана реализовати идеју која се родила прије више од годину дана. Убијеђен сам да ће многи наши суграђани, посебно школарци имати прилику да виде професионалце и ко зна, можда кренути њиховим стопама. Надам се да ће већ идуће године старт неке од етапа бити са моста Братољуб који је изграђен удруженим снагама Српске и Србије - нагласио је Продановић. 

Велику улогу током раста трке одиграо је шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић који је својим ангажманом и ауторитетом отворио многа врата организаторима трке. 

- Ове године ћемо имати представнике из више од 30 земаља, а у 57 иде пренос уживо. То је сјајан начин да сви они виде шта је то лијепо и добро што имају Република Српска и Србија. Ово је сјајна манифестација, намјерно сам употријебио ту ријеч јер је она много већа од спортског догађаја. Трка је јединствена прилика да покажемо да смо народ који је апсолутно спреман да уважи туђе и поштује своје, да буде пријатељски оријентисан и да на прави начин може да организује овако велике догађаје - рекао је Цицовић. 

Првог дана, 17. априла биће одржана кружна трка у Обреновцу. Дан касније на програму је етапа од Београда до Бијељине дуга 140 километара.

Трећа етапа на програму је 19. априла од Зворника преко Братунца и Шековића до Власенице (139 километара), а потом слиједи најтежа етапа која се вози од Вишеграда преко Рудог, Рогатице и Сокоца до Јахорине. Посљедња етапа на програму је 21. априла од Добоја до Бањалуке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана