Спортисти пронијели славу Бањалуке широм свијета: Музеј чува успјехе од заборава

Дарко Драгичевић
Спортисти пронијели славу Бањалуке широм свијета: Музеј чува успјехе од заборава

БАЊАЛУКА - Од отварања у новембру 2020. године, Музеј спорта чува успомене на највеће успјехе бањалучког спорта. У току је девета поставка посвећена борилачким спортовима, а свака досадашња привукла је велику пажњу љубитеља спорта и приближила им сјајне резултате које су спортисти из града на Врбасу остварили у историји.

Оснивање Музеја спорта била је идеја директора Спортског центра “Борик” Ненада Талића, а остварен је уз велики ентузијазам свих радника. Адаптиран је мали запуштени простор у склопу дворане “Борик” сопственим средствима. Коначан резултат је све одушевио, јер је Бањалука добила мјесто на којем се могу изложити бројни трофеји, медаље, плакете и тиме је обогатила своју туристичку понуду.

Свака тематска изложба привукла је велику пажњу и то је највећа награда за све оне који су дали учинак у овом јединственом подухвату како би медаље и трофеји засијали пуним сјајем и били представљени младим генерацијама. А по много чему Музеј спорта у Бањалуци је јединствен.

- Наша замисао је била да сачувамо сјајне успјехе наших спортиста од заборава. Кренули смо практично од нуле, јер је простор био девастиран. Ипак, то нас није поколебало. Кренули смо са својим текућим средствима, без буџетских ставки, а наши радници су вриједно радили и поправили тај простор. Кад уђете у дворану “Борик”, имате олимпијски славолук који нас подсјећа на највеће успјехе, а вјерујем да су ријетки који би тачно одговорили на питање колико имамо олимпијских медаља и ко их је освојио, а а да не говоримо о другим такмичењима. А имамо чиме да се поносимо. Кажу да је Бањалука, када се гледа реципроцитет између броја становника и освојених медаља посебно златних, међу најбољима у Европи. Музеј има двојаку вриједност - да прикаже шта је све освојено у нашој историји и чиме можемо да се поносимо, да сачувамо успомене на наше спортске узоре, који су освајали медаље у далеко лошијим условима. Ми и сад немамо довољно дворана иако Спортски центар има четири дворане, још једну куглану, позоришну салу. Тада је била само дворана “Борик”, а онда касније дворана “Обилићево” која није била у склопу центра и опет смо имали шампионе свијета, Европе и Балкана - истакао је Талић.

Отварање Музеја покренуло је и спортисте и клубове да се озбиљније позабаве својим успјесима, а појединци су чак остављали своје медаље и трофеје на забаченим мјестима.

- Спортисти су нам долазили и са сузама у очима давали медаље које су остављали на забаченим мјестима, неки су чак и заборављали гдје су им биле. Наши радници су у припремама изложби одлазили до клубова гдје су проналазили пехаре и медаље међу остављеним стварима. Мислим да је отварање Музеја пробудило поједине клубове који сад желе да наше поставке преселе у своје просторије као трајне поставке и тако сачувају своју историју. Посебно емотивно било је када смо од породица добијали предмете великана попут Маријана Бенеша, Средоје Зекановића или новинара Лимуна Папића - објаснио је Талић.

У Музеју спорта у току је девета поставка. Све је почело са изложбом “Трофејна Бањалука” у којој су приказани успјеси на највећим такмичењима. Затим је услиједила изложба међународног спорта на којој су посјетиоци могли да виде сјајну колекцију Бориса Врховца.

- Прве двије изложбе су посебно побудиле пажњу а сад улазимо у неке детаљније спортове и дисциплине. Прва изложба “Трофејна Бањалука” је била сјајна и изазвала је веома позитивне реакције, не само код наших суграђана већ је одјекнула и у региону, јер смо показали шта смо све освојили и шта је могло да стане у наших 60 квадрата. Ето Слађана Голић је једна од најтрофејнијих спортисткиња Југославије која је освајала медаље на свим такмичењима. Имала је медаље са универзијада, олимпијско сребро, те медаље са европског и свјетског првенства. На све то, донијела је и одору коју је носила на ОИ у Сеулу. Друга изложба једног од највећих колекционара Бориса Врховца је нешто на што смо поносни. На једном мјесту имали смо потписане дресове Пелеа и Марадоне, затим Роналда и Месија, ствари Мајка Тајсона те наших садашњих великана Новака Ђоковића, Николе Јокића и Богдана Богдановића. Оно што је друга вриједност музеја је да дјеца која дођу и виде те успјехе па пожеле да се баве спортом. Наши радници им испричају о тим медаљама како би они добили мотив и вјерујем да ће неко од њих одлучити да тренира неки спорт. Оно што је посебност нашег музеја је и чињеница да због малог простора немамо сталну изложбу. Због тога чак и они који некад посјете музеј могу да му се врате, јер ће пронаћи нешто ново и сазнати више о успјесима - додао је Талић.

Тренутно је у току изложба посвећена борилачким спортовима. Посјетиоци музеја могу да истраже свијет каратеа, џијуџицуа, нанбуда, џуда и кунг-фуа.

- Ова изложба је као и претходне изазвала велико интересовање. Иако је отворена тек десет дана, имамо већ више од 1000 посјетилаца. Борилачки спортови се враћају у Бањалуку. Ово је само прва поставка посвећена борилачким спортовима, јер су наши радници тражили повезнице међу спортовима, а сигурно је да ће у будућности своје мјесто у музеју пронаћи бокс, кик-бокс, теквондо и остале дисциплине. Ова поставка нам доноси не само опрему и медаље већ и сјајну спортску културу источњачку, која доноси поштовање противника без обзира на исход борбе, да ли је пораз или побједа иде наклон и поштовање ривала, чему треба да учимо нашу дјецу. Посебно смо поносни на чињеницу да међу нашим запосленима имамо шампионе у каратеу. Први савез који је међународно признат и који је кренуо да осваја медаље као Република Српска је управо Карате савез. У акцији “Гласа Српске” Избор десет најбољих спортиста каратисти су међу најуспјешнијима и то показује какву традицију имају. Досад смо највише радили у сарадњи са клубовима приликом поставки, а користим прилику да позовем и појединце који нису активни у клубовима да нам се јаве како бисмо додатно обогатили изложбу и презентовали њихове успјехе. Радо ћемо изложити сваки успјех наших спортиста - додао је Талић.

Изложба поводом јубилеја

Спортска дворана “Борик” наредне године прославља вриједан јубилеј, 50 година рада па се спрема и изложба поводом тога.

- Већ смо одржали састанке око обиљежавања вриједног јубилеја и планирана је јубиларна десета изложба поводом 50 година “Борика”. На њој бисмо представили сва велика дешавања која су се одржала овдје, не само спортска већ и естрадна, обиљежавање Дана Републике - рекао је Талић.

Поставке

Трофејна Бањалука

Изложба међународног спорта

Рукомет, Рукомет, Борац

Борац то је љубав

Бориков турнир

ККИ Врбас

Спортови на Врбасу

Кошарка Српске

Борилачки спортови

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана