Шпанци потрошили 341,5 милиона на играче

Душан Репија
Шпанци потрошили 341,5 милиона на играче

Мадрид - Шпанија грца у дуговима, али њени најбогатији клубови то не осјете. Како другачије објаснити податак да су Барселона, Реал Мадрид и актуелни шампион Атлетико већ потрошили 341,5 милиона евра на појачања?!

Шпанци очигледно не штеде новац да би сачували примат у клупским такмичењима, којим су загосподарили у посљедњих неколико година.

Овог љета највише су се "отворили" челници Барселоне, који су за Луиса Суареза, Ивана Ракитића, Алена Халиловића, Жеремија Матјеа, те голмане Клаудија Брава и Марка Андреа Тер Штегена избројали чак 143 милиона евра. До краја прелазног рока треба очекивати бар још два појачања, помињу се Данијел Агер и Хуан Квадрадо, што ће Каталонце коштати додатних око 50 милиона, тако да ће готово сигурно бити близу или чак пробити границу од 300 милиона евра.

Ипак, не треба заборавити да су "Ноу камп" напустили Сеск Фабрегас и Алексис Санчез, од којих је Барселона зарадила 80 милиона евра, тако да је за сада у минусу око 63 милиона.

Реал је у два мегапојачања Тонија Кроса и Хамеса Родригеза и голмана Кејлора Наваса уложио 110 милиона и за сада има највећи минус од 80 милиона евра, пошто је продао само Алвара Морату. Међутим тек сада се очекује да "краљеви" крену у распродају. Бијели дрес идуће сезоне готово сигурно неће носити Анхел ди Марија и један од двојице задњих везних играча Сами Кедира или Лука Модрић, па ће, уколико не буде нових куповина, огромни минус бити покривен.

Свлачионица Атлетика биће пуна нових лица. Дрес шампиона Шпаније раздужили су Дијего Кошта, Тибо Куртоа, Дијего, Давид Виља, Адријано, Фелипе Луис, Жоао Миранда и други, али су стигла појачања у виду голмана Јана Облака, Марија Манџукића, Антоана Гризмана. На мети су још Хозе Каљехон, Езекјел Лавези, Санти Казорла, Закарија Бакали... За разлику од Барселоне и Реала, "јорганџије" су за сада у минусу само петнаестак милиона евра.

Већ традиционално осим Шпанаца највеће трошаџије су Енглези. Међутим, за разлику од минулих година, Манчестер Сити је прилично тих, а штафету је преузео Ливерпул. "Редси" су од трансфера Луиса Суареза у Барселону добили 81 милион евра, а до сада су потрошили 98,8, по чему су иза Барселоне и Реала. Брендар Роџерс је ангажовао Емреа Чана, Адама Лалану, Лазара Марковића, Рикија Ламберта, Дејана Ловрена и Дивока Ориђија, али не планира да се заустави. На мети је још неколико фудбалера, а сигурно ће доћи још један лијеви бек.

Газда Челзија Роман Абрамович потрошио је пет милиона мање од Ливерпула и за то довео два врхунска играча Фабрегаса и Кошту, а касу попунио највећим трансфером одбрамбеног играча у историји, пошто је Давид Луиз за 50 милиона прешао у ПСЖ. Нешто новца донио је и Демба Ба, а сигурно ће и још неки фудбалери, пошто Мурињо на располагању има више странаца него што може да региструје. Први на листи је Фернандо Торес.

У топ десет трошаџија још су Арсенал, Манчестер јунајтед, ПСЖ, Борусија Дортмунд и Рома, али је готово сигурно да ће се овај поредак још мијењати. Треба очекивати да Луис ван Гал доведе још неко велико име, а велике звијезде могли би да пазаре и ПСЖ, Монако, Манчестер Сити, Јувентус...

Што се тиче продаје играча и зараде, неприкосновен је Саутемптон, који је продао играче у вриједности од 119,5 милиона евра. Због тога се менаџер клуба Роналд Куман на "Твитеру" нашалио сам на свој рачун, поставивши слику терена без играча и написавши поруку: "Тренинг". Овим потезом алудирао је на чињеницу да не зна да ли ће му до краја прелазног рока остати иједан играч на располагању.

До краја прелазног рока је више од 30 дана, тако да треба очекивати још много великих трансфера и потрошених милиона.

Највише потрошили

1. Барселона        143

2. Реал М.   110

3. Ливерпул         98,8

4. Челзи      93,5

5. Атлетико М.     88,5

 

Највише зарадили

1. Саутемптон      119,5

2. Монако   86,5

3. Ливерпул         81

4. Атлетико М.     80

5. Барселона        79,8

Сви износи су у милионима евра

 

Топ пет трансфера

1. Луис Суарез (Ливерпул - Барселона)

2. Хамес Родригез (Монако - Реал М.)

3. Давид Луиз (Челзи - ПСЖ)

4. Дијего Кошта (Атлетико М. - Челзи)

5. Алексис Санчез (Барселона - Арсенал)

Бајерн

Шампион Њемачке Бајерн за сада је потрошио само десет милиона евра и то на довођење Хуана Берната из Валенсије, али далеко од тога да није појачао своје редове. Дрес Бавараца носиће и момци који су дошли без обештећења Роберт Левандовски и Себастијан Роде, па је ово још једна потврда како челници клуба са "Алијанц арене" раде паметно.

Италија

Од италијанских клубова највише је потрошила Рома 42,5 милиона, од тога готово 30 на Хуана Итурбеа, Јувентус је довео Патриса Евру и Алвара Морату за 21 милион, а уколико продају Артура Видала, сигурно ће довести адекватну замјену. Интер и Наполи за сада су прилично стидљиви, док је јасно да је Милан у великој кризи и да више не може да парира клубовима у Серији А, а камоли Шпанцима и Енглезима.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана