СП 2018. и 2022. под знаком питања?

Агенције
СП 2018. и 2022. под знаком питања?

Цирих - Швајцарске власти саопштиле су данас да су покренуле кривични процес против неколико појединаца осумњичених за злоупоребу и прање новца у вези са избором домаћина Свјетског фудбалског купа 2018. и 2022. године.Канцеларија државног тужилаштва саопштила је да је заплијенила одређене податке и документе из информационог система Свјетске фудбалске организације /Фифа/.


У саопштењу се додаје да је у току испитивање десет лица која су учествовала у процесу гласања за домаћине такмичења 2018. и 2022. године.

Портпарол Фифе одбио је да коментарише ове информације.

Шест званичника свјетске куће фудбала ухапшени су јутрос у акцији швајцарске полиције у Цириху.

Они су задржани до очекиваног изручења у САД, чије их тужилаштво терети за корупцију, односно узимање и давање мита.

Међу ухапшенима су предсједник Фудбалске конфедерације Сјеверне и Централне Амерке и Кариба Џефри Веб, његов претходник на тој функцији Џек Ворнер, потом званичник Фудбалског савеза Уругваја Еугенио Фигуередо, предсједник Фудбалског савеза Костарике Едуардо Ли, званичник Фифе за развој Хулио Роха, предсједник Фудбалског савеза Венецуеле Рафаел Есквивел, предсједник Фудбалског савеза Бразила Хозе Марија Марин и бивши предсједник Фудбалске организације Јужне Америке Николас Леоз.

Принц Али Бин Ал Хусеин, кандидат за новог предсједника Фифе, изјавио је да је тужан због овог корупцијског скандала.

Актуелни предсједник Фифе Сеп Блатер рекао је да није обухваћен истрагом америчких власти. Он ће крајем седмице покушати да на конгресу Фифе добије пети мандат као њен лидер.

Руски министар спорта Виталиј Мутко изјавио је раније да хапшења званичника Фифе нису повезана са избором Русије за домаћина Свјетског купа 2018. године. За домаћина великог такмичења 2022. године изабран је Катар.

 

Русија криви САД за хапшења у FIFA

Хапшења неколико високих званичника FIFA имају везе са додељивањем одигравања Свjетског пренства Русији и Катару, истиче руски државни медији „Спутњик".

„Све што се десило у Цириху прије свега се десило због додјеле Свјетског првенства 2018. године Русији, као и са тиме како је Катар добио да организује Свјетско првенство четири године касније", истиче неименовани извор на који се руски државни медиј позива.

Према његовим ријечима, САД су донијеле коначну одлуку да се ухапсе званичници и спроведе истрага. Међутим, како се истиче, то не дотиче руску организацију Свјетског првенства за три године.

Осим тога, „Спутњик" је објавио и саопштење сенатора САД Џона Мекејна и Боба Мендеза у којима се наводи да FIFA не би требало да Сепу Блатеру да пети мандат на челу те организације јер је подржао Русију да добије организацију Свјетског првенства 2018. године.

Организовање Светског првенства би омогућило Русији да обезбједи себи економску подршку која би нарушила санкције које су САД и ЕУ наметнуле Москви због наводне умјешаности Русије у кризу у Украјини.

Блатер је Путину 20. априла рекао да политичари који нису задовољни тиме што Русија организује Свјетско првенство могу да остану код куће док они организују највеће првенство свијета у фудбалу.

Тај догађај би могао да помогне јачање глобалне једнакости и регионалне стабилности, додао је тада Блатер.

Осим тога, предсједник FIFA је истакао да би Свјетско првенство у Русији помогло да се стабилизије ситуација у Украјини и апеловао на све да не мјешају спорт са политиком, истиче „Спутњик".

Руске припреме за предстојеће Светско првенство су савршене, додао је Блатер.

Светско првенство биће одржано од 14. јуна до 15. јула 2018. године у Русији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана