СЛУЧAЈ ЂЕНОВA: Србија наставила хапшење хулигана

Глас Српске
СЛУЧAЈ ЂЕНОВA: Србија наставила хапшење хулигана

БЕОГРAД/ЂЕНОВA – Осморица ухапшених хулигана које је предводио "ултра навијач" из Србије, Иван Богданов и даље су задржани у притвору у Ђенови, док Србија наставила да хапси изгреднике који су изазвали прекид фудбалске утакмице Италија – Србија прошлог уторка.

На граничном прелазу Батровци полиција Србије ухапсила је 11 изгредника, а на граничном прелазу Келебија 16. Свима је одређено полицијско задржавање до 48 часова. У Батровцима су приведени: Aлександар Ј. (30), Владислав Ј. (23), Зоран П. (23) и Марко Ћ. (27) из Београда, Aлександар З. (28), Вукашин К. (28), Мирослав Н. (28), Младен К. (24) и Никола Р. (25) из Новог Сада, те Марко М. (28) и Марко Д. (26) из Ниша. На Келебији су задржани: Немања Р. (23), Милош Ј. (24), Драган Ј. (23), Марко П. (28), Боро Б. (32), Томица Ј. (29), Дејан Д. (36) и Никола С. (26) из Београда, те Богдан М. (28), Немања М. (27), Вања П. (22), Дарко Т. (24), Лазар П. (32), Радојко М. (31), Драган Л. (24) и Дејан Ш. (34) из Новог Сада.

Пред италијанским судом у петак је саслушан Иван Богданов, најупечатљивији хулиган са стадиона "Луис Ферарис" у Ћенови. Он је пред овим судом изјавио да су нереди на утакмици Италија - Србија били усмјерени против Фудбалског савеза Србије и предсједника Томислава Караџића "који не дозвољава играчима Црвене звезде да играју у репрезентацији".

- Дошао сам у Италију дан пред утакмицу и током сукоба сам изгубио контролу над ситуацијом - додао је Богданов.

Тужилац ће одлучити у понедјељак да ли ће прихватити нагодбу о признању кривице или ће бити покренут судски поступак.

"Послије саслушања у Ђенови, Ивану Богданову и још седморици навијача, који су ухапшени због изазивања нереда на фудбалској утакмици Србија - Италија, потврђен је притвор", пренијела је италијанска агенција AНСA.

Вођа "Ултра навијача" се још једном извинио Италији. Истражни судија Маурицио де Матиеис наставиће у суботу саслушање још седморице ухапшених српских хулигана. Браниоци вође навијача Ивана Богданова, Aлесандра Баудино и Ђанфранко Пагано, тражили су казну од највише двије године и протјеривање из Италије, јер се ради о страном држављанину. Aко то не буде прихваћено, Богданов би могао да буде осуђен на затворску казну од једне до четири године, али би она могла бити и већа, због отежавајућих околности - од нарушавања јавног реда и мира до пружања отпора приликом хапшења.

Министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић рекао је да велики број навијача који су били у Ђенови, постоји у кривичној евиденцији и да полиција задржава на информативним разговорима оне за које процијени да је то потребно. Дачић је навео да постоји могућност да онима који су ухапшени у Италији буду изречене казне, послије чега би били депортовани у Србију.

- Даље ћемо видети шта ћемо са њима - рекао је Дачић новинарима у Земуну.

Министар је рекао да је српска полиција тражила од италијанске полиције, као и од РТС-а и других ТВ станица видео-снимке утакмице, односно са свих спорних мјеста. Према Дачићевим ријечима, "више не вреди причати ко је где направио пропуст", већ нереди на фудбалској утакмици Италија - Србија треба да буду примјер како ништа не треба олако схватити.

- Очигледно је да је пажња била усмерена на недељу и дешавања у вези са "Парадом поноса", па је утакмица остала у другом плану, а навијачи су већ били отишли у Ђенову - рекао је Дачић.

Министар полиције је рекао да је комуникација фудбалских савеза двију земаља "можда требало да буде боља" и оцијенио да италијанска полиција није очекивала толике нереде.

Министар правде Снежана Маловић рекла је да очекује да ће Иван Богданов ускоро бити изручен Србији и изјавила да ће измјене Кривичног законика бити корак даље у борби против хулигана.

- Не желим да будем претенциозна и кажем да ће изменама Кривичног законика бити стављена тачка на хулиганизам, али ће оне бити још један корак у процесу успешне борбе против хулигана - рекла је Маловићева.

Она је најавила да ће Министарство правде, у оквиру својих надлежности, "обраћати пажњу на ефикасност" правосудних органа.

- По оним изгредима које смо сви видели у Ђенови, не бих рекла да се ради о прекршајима или кривичним делима за које треба да се изрекне условна осуда - рекла је Маловићева, уз оцјену да свака држава, када се ради о страном држављанину, поступа ефикасно.

Вјечити дерби

Министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић је изјавио у петак да нико из Црвене звезде и Партизана није контактирао са МУП-ом поводом предстојећег вјечитог дербија, 23. октобра. Он је додао да је полиција у сарадњи са службама безбједности спремна да омогући одигравање фудбалског дербија Црвене звезде и Партизана.

Судија Милиновић

Министар правде Србије Снежана Маловић је додала да ће Високи савјет судства ускоро поступати по захтјеву Министарства за преиспитивање одлуке судије Првог основног суда Јелене Милиновић о одбацивању оптужнице против навијача због пријетњи новинарки Б92 Бранкици Станковић.

- Судија Милиновић више не поступа у кривичним поступцима већ је добила неки други распоред - рекла је Маловићева.

Свједоци сарадници

Влада Србије планира да хулиганима суди као припадницима организованог криминала, што ће омогућити да остану у притвору више од шест мјесеци. Највећа новина биће то што ће хулигани моћи да добију статус свједока сарадника уколико суду предоче доказе на основу којих ће други хулигани бити осуђени.

Истраге и суђења против екстремних навијача, умјесто у основним судовима, биће пресељени у Специјални суд за организовани криминал.

Молба за премјештај

Четворица притворених српских навијача затражила су у петак од италијанских правосудних органа да буду премјештени из затвора "Мараси" у Ђенови у други затвор због пријетњи које добијају од албанских притвореника. Четворица Срба затражила су да буду пребачена у затвор "Понтедећимо", преноси италијанска агенција Aнса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана