Славија остаје без шест бодова?

Горан Андрић
Славија остаје без шест бодова?

Источно Сарајево - Челници Славије морају у најкраћем року да плате казну од скоро 16.000 марака UEFA или ће остати без шест бодова уочи почетка другог дијела првенства.

Након што је Славија прошле сезоне остала без три бода и морала исплатити дуговања према бившем фудбалеру Леванију Куталији и грузијској екипи Загдидију у износу од 70.000 марака, стигла је нова "честитка" из UEFA. Наиме, "соколови" су се жалили на казну коју су морали платити грузијском клубу, али је жалба одбијена, па су дужни да плате трошкове њеног разматрања. Уколико управа "плаво-бијелих" што прије не плати казну, удвостручују се бодови за одузимање, што би значило да би екипа Драгана Радовића у други дио сезоне кренула са 13 умјесто 19 бодова, колико је освојила у првих 15 кола. Предсједник клуба Здравко Шавија наводи да је клуб у безизлазној ситуацији и моли све надлежне институције за помоћ.

- Не знамо шта да радимо. Новца немамо за режије и плате, а камоли за казне! Од клуба су сви дигли руке и без помоћи Владе Републике Српске нема нам спаса - рекао је Шавија.

Због новонастале ситуације забринут је и тренер Радовић. Уколико се деси најцрњи сценарио, његова екипа имаће само три бода више од Радника, односно четири од Младости из Велике Обарске, двије најугроженије екипе.

- Покушавамо да не размишљамо о овим проблемима, али морам нагласити да смо сада изван зоне испадања. Планирамо да у пет-шест кола обезбиједимо опстанак, а ако нам одузму бодове, очекује нас грчевита борба до посљедњег кола - рекао је Радовић.

Док управа тражи начин како да плати казну UEFA, на адресу клуба посљедњих дана долазиле су пореска, инспекција рада и на крају, што је све изненадило у клубу, педагошка инспекција. На сву срећу по клуб, нема нових казни. Ипак, остаје дуг према пореској управо од око 200.000 марака, који се нагомилао у претходних шест година.

- Изненадили смо се када је дошла педагошка инспекција. Нисам знао ни да постоји, и ово је било први пут у историји клуба да дођу на нашу адресу. Обавили су редовну контролу и све је прошло без нових казни. Не бјежимо од дуга који имамо за порез, али нам свакако смета када се прича о некој утаји пореза у Славији. Дуг је настао јер је клуб у финансијској кризи и не можемо да стигнемо измирити све обавезе - рекао је спортски директор Славије Душко Петровић.

Финансирање

Град Источно Сарајево на мјесечном нивоу Славији уплаћује свега 650 марака, општина Источно Ново Сарајево 7.500 марака, често помаже и општина Трново, а преостале четири општине Источна Илиџа, Соколац, Пале и Источни Стари Град из свог буџета не издвајају ни марку.

- Са овим што добијамо не може функционисати ни у првој лиги Српске. Онда се запитамо зашто нема пара за плате играчима. Питање је шта ће остати од клуба, јер сами не можемо! Искључена нам је струја због дуга од 600 марака и нико нема разумијевања за нас, а ако други неће да помогну клубу, како да обезбиједимо адекватне услове за рад играчима - нагласио је Шавија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана