Скупштина потврдила лигу са 16 клубова

Дарко Пашагић
Скупштина потврдила лигу са 16 клубова

БАЊАЛУКА - Прва фудбалска лига Републике Српске у наредној сезони бројаће 16 умјесто досадашњих десет чланова, а прво коло новог шампионата биће одиграно 8. августа.

Тако је на редовној сједници Скупштине Фудбалског савеза Републике Српске верификован приједлог Извршног одбора ФСРС о проширењу прволигашког друштва. У другим лигама, група запад и група исток, играће од 14 до 16 клубова. У трећим лигама, запад, центар и исток наступиће од 14 до 16 екипа, а у групи југ од четири до шест клубова. Имена прволигашких екипа биће позната до краја овог мјесеца, када ће бити познати и сви учесници друголигашких и трећелигашких такмичења.

- Комисија за реорганизацију такмичења послије низа састанака изнијела је приједлог о промјени система такмичења и сигурни смо да ће оно донијети много доброг фудбалу Републике Српске. Сви клубови мораће да испуне услове за лиценцирање и због тога још није познато ко ће бити учесници. За сваки клуб биће потребно да има доказ да је финансијски стабилан, али и да ће локална заједница у наредној сезони бити уз њега - нагласио је предсједник ФСРС Вицо Зељковић.

Веома брзо требало би да буде познато и име генералног спонзора Прве лиге, а покушаће да на исти начин ријеше и дио финансирања клубова у нижим ранговима такмичења која су под надлежношћу ФСРС.

- То ће сигурно растеретити клубове бар у неком сегменту и на тај начин им омогућити да више улажу у инфраструктуру и рад са млађим селекцијама, које су будућност сваког спортског колектива, али и фудбала Републике Српске. Планирано је да ове године све клубове у РС помогнемо са укупно 800.000 марака, а висина средстава зависиће од ранга такмичења у којем наступају - истакао је Зељковић.

На сједници Скупштине су изабрана и три нова члана ИО ФСРС. Умјесто Зељковића, који је у међувремену постао први човјек савеза, нови члан испред Подручног фудбалског савеза Бањалука је Дарко Љубојевић. Родољуба Ољачу из ПФС Градишка замијенио је Милош Бркић, а Раденка Васиљевића из ПФС Требиње Жарко Лакета.

Скупштини су присуствовала 43 од 55 делегата. Изборна скупштина ФСРС биће одржана у септембру и пошто Зељковић већ сада има подршку свих подручних савеза, јасно је да ће остати на челу, али и да ће на њој бити предложен као кандидат за предсједника ФС БиХ који ће бити биран крајем године.

Извјештаји

На редовној сједници Скупштине Фудбалског савеза Републике Српске једногласно су усвојени финансијски и ревизорски извјештај за 2019. годину. Планирани буџет био је 770.000, а остварено је 779.387 марака. Планирани расходи за прошлу годину износили су 770.000, а потрошено је 778.085 марака. Ревизор је оцијенио финансијски извјештај као истинит у цјелини и у појединим сегментима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана