Скромне амбиције кошаркашких клубова из Српске

Милан Зубовић
Скромне амбиције кошаркашких клубова из Српске

Бањалука - Кошаркашко првенство БиХ почиње овог викенда, а част Републике Српске браниће три клуба Младост, Леотар и Грађански.

Након прошле сезоне, која је била најуспјешнија у њиховој историји, екипа из Мркоњић Града у нови шампионат креће са комплет новим тимом, а тренер Горан Сладојевић зна да ће бити веома тешко поновити тај успјех.

- Тешко је давати неке прогнозе иако смо добро одрадили припремни период. Покушали смо да уиграмо потпуно нове играче мада има још много да се ради. Желимо да изборимо Лигу за првака, а добар резултат можемо постићи уз енергију и добру вољу. Лига ће бити доста изједначена и свако сваког може побиједити. У овом тренутку одскачу Босна, Слобода и Какањ - рекао је Сладојевић.

Екипа Грађанског прошле сезоне изборила је опстанак што желе и ове.

- Први циљ је да изборимо опстанак, али се тиме нећемо задовољити. Проблеме нам стварају повреде па у наредна два мјесеца не можемо рачунати на Павља Бољковица умјесто којег је стигао Милијан Боцка те је још повријеђен Филип Пајевић. Уигравали смо једну, а сад треба да играмо са другом екипом, док нас уз све то очекује тежак распоред на почетку. У прва четири кола гостоваћемо три пута код претендената на врх. Збићемо редове и борити се - рекао је тренер Бијељинаца Горан Шеховац.

Проблема у вези са формирањем екипе имао је и нови тренер Требињаца Радослав Иванковић, који је наслиједио Драгољуба Видачића.

- Каснили смо са припремама, а уједно нисмо ни формирали екипу коју смо жељели. Недостаје нам центар, док у ротацији имамо само осам старијих играча, а остало смо попунили јуниорима. Једини циљ нам је да изборимо опстанак - истакао је Иванковић.

Систем такмичења

Лига БиХ бројаће десет клубова, а након 18 кола биће формирани Лига за првака (плеј-оф) и Лига за опстанак (плеј-аут). Посљедњепласирана екипа након лигашког дијела такмичења испашће у нижи ранг, док ће се њима придружити посљедњи тим из Лиге за опстанак. Правило заштићеног годишта важиће у Лиги 10 и Лиги за опстанак, а неће у Лиги за првака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана