Шангај и Париз кључ за прво мјесто

Агенције
Шангај и Париз кључ за прво мјесто

Београд - Одустајањем због повреде од учешћа на турниру у Пекингу Новак Ђоковић је себи отежао борбу за останак на врху АТП листе до краја ове сезоне, јер ће аутоматски остати без 500 поена које је освојио прошле године.

Ђоковић је имао одличне резултате у главном граду Кине, гдје је чак шест пута у каријери подизао трофеј и гдје држи рекорд по броју добијених мечева у низу, а остварио је 29 тријумфа без иједног пораза. Такође, у Кини га навијачи обожавају као ријетко гдје, али повреда лакта је била јача од његове воље да оде бранити титулу. Најбољи тенисер свијета тако ће још неко вријеме остати у Београду, гдје се спрема за финиш сезоне у којем ће настојати да задржи прво мјесто. Иако наоко има огромних 4.695 бодова предности у односу на првог пратиоца Ендија Мареја, то можда неће бити довољно да и 2017. годину дочека као "број 1". Ђоковић ће остати без поменутих 500 бодова из Пекинга, а додатни проблем за њега је што Мареј може доћи до исто толико поена јер прошле године није наступио на овом турниру. Тако би се предност Србина послије само једног турнира могла смањити за 1.000. Ипак, Ђоковић је вјероватно намјерно жртвовао те поене како би потпуно спреман дочекао преостала три турнира која су већа од Пекинга. Први од њих је мастерс у Шангају (9. октобар), гдје ће бранити 1.000 бодова, а Мареј само 360 и ту никако не би смио киксати. Исто важи за мастерс у Паризу (31. октобар), гдје је Ђоковић славио прошле године, али за разлику од Шангаја Мареј тамо брани 600 бодова. На тим турнирима Ђоковић ће морати да пронађе форму с почетка сезоне када је млио све пред собом како би са довољном залихом дочекао завршни мастерс у Лондону, гдје је прошле године освојио 1.300 бодова, а Мареј само 200. Ђоковић намјерава да остане најбољи на планети, али сигурно не жели да угрози здравље јер је ровит играо на Ју-Ес опену. Пауза до почетка турнира у Шангају сигурно ће му добро доћи да залијечи све повреде које су га мучиле у посљедње вријеме, а то су подлактица лијеве руке, потом десно раме и на крају је доживио пех са ноктима на ногама у финалу Њујорка.

Похвале од Симона

Француски играч Жил Симон говорио је о перцепцији талента у свјетском тенису, а истакао је да је Новак Ђоковић у том сегменту исти као Роџер Федерер.

- Сви се слажу око Федереровог талента, али када је Ђоковић у питању, постоји сумња. Кажу да нема ниједан велики ударац. Али, када му сервирате 275 километара на сат, он сваки пут врати лоптицу средином рекета. То је невјероватан таленат. Ако питате мог тренера Јана де Вита да ли више талента има Роџер или Новак, он ће оклијевати са одговором - казао је Симон.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана