Шафер први на циљу

Душан Репија
Шафер први на циљу

Бањалука - Члан њемачке екипе ЛТК Бранденбург Штефан Шефер побједник је јубиларне 50. гран при трке улицама Бањалуке. Друго мјесто припало је Италијану Симону Кампањару (Сикот Хемус), док је трећи кроз циљ прошао Словенац Јан Траптинк, који вози за аустријску екипу Амплац.

- Изузетно ми је драго што сам побиједио. Конкуренција је заиста јака. Ово је лијеп увод у етапни дио трке Бањалука - Београд - казао је Шефер.

Ова трка установљена је поводом 22. априла, Дана ослобођења града од фашиста у Другом свјетском рату, а вози се 30 кругова укупне дужине 45 километара. 

Од самог почетка трке одвојило се пет возача: Нијемац Штефан Шафер, Словенац Јан Тратник, Италијани Сињоре Кампањари и Матија Фрапорти те Чех Виктор Вражел, али је возач њемачке екипе ЛТК Бранденбург био најбржи.

Фрапорти је тријумфовао у 25. кругу, који је имао меморијални карактер, јер се вози у част покојног бициклисте бањалучког БСК-а Небојше Петровића.

На старту је било 157 бициклиста из 28 екипа. Неки су одлучили да пропусте кружну трку како би што спремније дочекали суботњу етапу Бањалука - Брчко.

Иначе, јубиларну 50. гран при трку улицама Бањалуке отворио је градоначелник Слободан Гаврановић.

- Поносан сам на Бањалуку што има овако величанствену бициклистичку трку. Град је постао препознатљив по овој манифестацији. И на крају, заиста ми је драго што су Бањалука и Београд повезани на овај начин - казао је Гаврановић.

Организатори трке уручили су првом човјеку града "жуту мајицу" у знак захвалности за његов и допринос града одржавању ове манифестације. Такође, плакета је уручена министру породице, омладине и спорта Нади Тешановић.

Бројна публика окупљена дуж стазе у центру Бањалуке прије свечане церемоније отварања осме трке Бањалука - Београд имала је прилику да на дјелу види најмлађе такмичаре, а најуспјешнији су били: Марија Тодорић (до шест година), Станко Јандроић (дјечаци, више од седам година) и Матеја Јуруичић (дјевојчице, више од седам година).

Трка Бањалука - Београд наставља се у суботу у 12 часова, а са Трга Крајине планиран је старт каравана на 187 километара дугу етапу до Брчког. Бициклисти ће проћи кроз Прњавор, Дервенту, Модричу и Шамац.

- Сваке године у овим градовима се окупи велики број гледалаца, а градови кроз које пролазе бициклисти такође активно учествују у организацији - рекао је директор трке Владимир Куваља.

Посљедњег дана такмичења, у недјељу, на програму је трка од Бијељине до Београда, а посебно је занимљиво да ће бициклисти без заустављања проћи границу између Српске и Србије. Циљ трке је код "Куће цвијећа", у непосредној близини стадиона ФК Партизан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана