Русија и Бјелорусија на Олимпијским играма у Паризу само у појединачним спортовимa

Tanjug
Foto: X

ПАРИЗ - Русија и Бјелорусија ће моћи да учествују на Олимпијским играма у Паризу само у појединачној конкуренцији док репрезентацијама неће бити дозвољено да представљају своје државе, саопштио је данас Међународни олимпијски комитет (МОК) на званичном сајту.

Руски и Бјелоруски спортисти се такмичити као неутрални, без застава, државних ознака и химни, али неће моћи да учествују они спортисти који су активно поржавали "руску агресију на Украјину" истиче се у саопштењу МОК. 

У званичном саопштењу МОК је истакао и да је дозвола појединцима да учествују на Играма "поштовање људских права". 
    
"Заштита права индивидуалних спортиста да учествују на такмичењима упркос суспензији њиховог државног Олимпијског комитета је добро успостављена пракса, поштујући људска права", пише у саопштењу МОК.
    
До сад су се осморо руских и троје бјелоруских спортиста обезбиједило пласман на Игре у Паризу. 
    
"Само врло ограничени број спортиста ће се пласирати кроз постојеће системе квалификација", наводи се даље у саопштењу.
    
Русија и Бјелорусија су дисквалификоване из спортских такмичења од фебруара 2022. године и почетка рата у Украјини. МОК је ове године тражио начин да врати спортисте из тих земаља, а међународне спортске федерације тражиле су у уторак од МОК да што пре прими руске и белоруске спортисте под неутралном заставом на Игре у Паризу.
    
МОК додаје да је на руководећем тијелу сваког олимпијског спорта да процијени и примијени неутрални статус за индивидуалне спортисте који нису активно подржавали рат и нису ангажовани у војним или безбједносним агенцијама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана