Рукометаш Србије Мијајло Марсенић за Глас Српске: Хрватима теже него нама

Душан Репија
Рукометаш Србије Мијајло Марсенић за Глас Српске: Хрватима теже него нама

Ковилово - Вруће срце и хладна глава. Ова помало устаљена фраза у рјечнику спортиста уочи важних утакмица тренутно најбоље описује начин на који размишљају рукометаши Србије уочи толико ишчекиваног старта Европског првенства и меча против Хрватске (12. јануар).

У сплитској "Спаладијум арени" вјероватно ће се на прсте једне руке моћи избројати навијачи "орлова", али понекад таква ситуација зна да окује руке домаћину и изразитом фавориту, а подари крила противнику, који у меч улази много растерећеније. Таквом расплету нада се и пивот Србије Мијајло Марсенић који сталожено анализира ситуацију.

- Знамо шта нас очекује и уопште немамо трему или било какав осећај некарактеристичан за период уочи почетка великог такмичења. Противник јесте домаћин Хрватска, али мислим да су више они забринути него ми. Замислите шта би се десило када бисмо их победили, а лично мислим да имамо снаге за тако нешто. Волим ситуације када су сви против нас, добро се осећам и надам се да ћемо позитивну атмосферу пренети на паркет - рекао је Марсенић.

Мечеви између Србије и Хрватске увијек су били неизвјесни, а ријетко када се дешавало да се зна побједник прије посљедњег минута меча.

- То је наш додатни адут. Они су фаворити на папиру, али су наши мечеви увек специфични и не дешава се ретко да победи онај коме се дају мање шансе. Морамо бити фокусирани и мирни, издржати почетни притисак, а онда ће све бити лакше, јер би се у том случају увукла нервоза у њихове редове - сумира Марсенић.

Осим ове двије репрезентације, у групи А још су Шведска и Исланд, а пласман у другу фазу обезбиједиће три од четири селекције. Осим неизвјесних утакмица, очекује се и врло атрактивна игра с обзиром на то да све селекције гаје брз рукомет, баш као и Србија од доласка Јовице Цветковића.

- Мислим да имамо велике шансе у мечевима са Скандинавцима, јер умемо да успоримо ритам и да се потучемо. Они не воле такву игру и пола посла ћемо урадити ако успемо да одиграмо онако како желимо - рекао је Марсенић.

Он није могао да каже који су крајњи домети "орлова".

- Пролазак групе је прва степеница и мислим да је то ниво на којем би требало да будемо. Све преко је бонус, али као спортиста увек тежим највишем па се надам да можемо много - нагласио је пивот Вардара.

Календар ЕХФ-а није превише благонаклон према репрезентацијама и селекторима, који у десетак дана морају да "спакују" комплетне припреме.

- То је нешто са чиме се сусрећу све репрезентације. Мислим да ћемо одрадити свега пет, шест тренинга у пуном саставу, али ако имате велику вољу и жељу, све се може надокнадити - закључио је Марсенић.

Србија битнија од здравља

У мору лоших вијести када су у питању откази и здравствени билтен, селектора Јовицу Цветковића обрадовала је одлука Растка Стојковића да одгоди одлазак на операцију како би помогао друговима у Хрватској.

- То је потез за свако поштовање. Пресрећан сам због његове одлуке, јер ми његово присуство много значи. Играмо на истој        позицији, као искуснији играч увек ме саветује и стварно сам одушевљен како је поступио. Осим нас двојице, ту је и Бојан Бељански који се опоравио од повреде и надам се да ћемо се одлично надопуњавати - рекао је Марсенић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана