Рикелме рекао збогом

Агенције
Рикелме рекао збогом

Буенос Ајрес - Легенда Боке јуниорс и бивши репрезентативац Аргентине Хуан Роман Рикелме повлачи се из професионалног фудбала као што је и најавио крајем децембра.

Маестрални везни фудбалер има 36 година, а каријеру завршава послије 18 сезона.

- Донио сам одлуку да прекинем да играм фудбал. Осјећам се веома срећним због свега што је иза мене. Уживао сам од прве до посљедње утакмице. Трудио сам се да дам све од себе за навијаче Боке јуниорс, Аргентине, Виљареала и Барселоне, као и за све омладинске погоне у којима сам био - изјавио је Рикелме.

Његов посљедњи клуб био је Аргентинос јуниорс у којем је био до своје 17. године и њој је помогао да се пласира у виши ранг такмичења након чега је саопштио да се одужио клубу и да ће се повући.

- Када сам се вратио у Аргентинос јуниорс сједио сам са челницима клуба и својим агентом, гдје сам обећао да ћу помоћи тиму да се врати у елитно такмичење. Циљ је испуњен у року од пет мјесеци и сада смо квит. Уживао сам у сваком додавању, сваком голу и имао сам лијепу и дивну каријеру. Надам се да су људи уживали у томе како играм. Сада ме чека одмор, али ћу покушати да се забавим и да вријеме проводим са дјецом. Мој фудбалски живот се завршио и нови је почео па ћемо видјети како ће се одвијати - закључио је Рикелме.

Као и већина аргентинских фудбалера, рођен је у сиромашном дијелу Сан Фернанда, који се налази 20 километара од Буенос Ајреса, као најстарије од 11 дјеце. Рођен је 24. јуна 1978. године, што је само дан прије него су "гаучоси" први пут у историји постали свјетски шампиони. Наиме, Аргентина је идућег дана побиједила Холандију у финалу Мундијала са 3:1 и освојила "Златни глобус".

Професионалну каријеру започео је у Бока јуниорсу да би 2002. године прешао у Барселону. Те године није се нашао на списку селектора Марсела Бијелсе за Мундијал у Јапану и Јужној Кореји, што многи његови земљаци никада неће опростити Бијелси. Иначе, Аргентина тада није прошла групну фазу такмичења. На "Ноу кампу" није се најбоље снашао, али је током четири године у Виљареалу постао легенда клуба и са "жутом подморницом" стигао до полуфинала Лиге шампиона. Године 2007. вратио се у Боку јуниорс, а љетос је заиграо за Аргентинос јуниорс. Дрес репрезентације облачио је 51 пут и постигао је 17 голова.

Најбољи 2001. године

Аргентинац је у Боки јуниорс играо од 1996. до 2002. године и са екипом освојио три шампионске титуле, два купа Либертадорес и један Интерконтинентални куп. За најбољег играча Јужне Америке проглашен је 2001. године. Био је један од правих креатора игре, а његови голови из слободних удараца остаће незаборавни.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана