Рат кривичним пријавама у Борцу

Дарко Пашагић
Рат кривичним пријавама у Борцу

Бањалука - Рукометни клуб Борац м:тел поднио је кривичну пријаву против свог бившег директора Бориса Ђоге којом га терети за злоупотребу службеног положаја само неколико дана након што је некадашњи директор, први оперативац тужио клуб због девет неисплаћених плата.

У пријави, која је јуче прослијеђена Окружном тужилаштву Бањалука, адвокат Борца Драган Ступар је навео да је Ђого злоупотријебио службени положај или овлашћења када је на своје име подигао кредит, а жирант му је био клуб.

- Ђого је са Новом банком Бањалука 24. јануара 2011. године закључио уговор о дугорочном ненамјенском кредиту у износу од 12.000 марака по каматној стопи од девет одсто и на рок од 36 мјесеци. Поред тога, закључен је и уговор о јемству између дужника по кредиту Ђоге, јемца - платца Рукометног клуба Борац м:тел и повјериоца Нове банке. У уговору стоји да ће Ђого измирити обавезе према Новој банци по одобреном кредиту, а уколико то не учини, Рукометни клуб Борац се обавезује да исто учини у року од осам дана од пријема захтјева банке - наведено је у кривичној пријави.

У кривичној пријави се додаје да је тиме бивши директор нанио штету клубу.

- У вријеме закључења спорног уговора о јемству Ђого је вршио функцију директора Борца м:тел, те је знао да ће за случај неуредног испуњења обавеза из уговора о кредиту наступити штета за Борац м:тел. Тако је искориштавајући свој положај и овлашћење директора за себе омогућио стицање противправне имовинске користи на штету правног лица којег је заступао. Из наведеног чињеничног стања може се извући закључак да су се стекла обиљежја кривичног дјела почињеног од стране Ђоге - пише у кривичној пријави.

Ђого је истакао да је ово покушај да га застраше, јер је само неколико дана раније тужио клуб због девет неисплаћених плата.

- Више пута сам покушао да разговарам са садашњим руководством клуба да видимо на који ћемо начин ријешити исплату мојих зарађених плата, али без успјеха. Бојећи се застаре одлучио да сам да тужим клуб. Тиме нисам желио да нанесем штету Борцу, којег волим, већ сам само тражио да ми исплате зарађено - нагласио је Ђого.

Он каже да уговор о кредиту склопљен са Новом банком ни по којем основу није споран.

- О томе је био упознат Управни одбор клуба и сигурно је да би кредит био у потпуности исплаћен да нисам у септембру прошле године остао без посла у Борцу. И поред тога наставио сам са уплаћивањем рата и недавно сам уплатио 600 марака. До сада је отплаћено близу 10.000 марака са каматама, а за уплату је остало још нешто више од 2.000. И то ће бити ускоро уплаћено без обзира на то када ћу успјети да наплатим своја потраживања од Борца. Оно што је најважније, ниједна опомена о нередовном плаћању није стигла на адресу клуба - додао је Ђого.

У управи Борца нису жељели да коментаришу спорове са Ђогом.

Нова банка

У Новој банци су казали да због заштите клијента не могу дати информације о томе да ли је спорни кредит уредно отплаћиван и колики је износ до сада уплаћен.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана