Расплет или нови заплет око АБА лиге?

Душан Репија
Расплет или нови заплет око АБА лиге?

Бањалука - Представници девет клубова учесника АБА лиге усвојили су нацрт Друштвеног уговора са руководством тог такмичења према којем клубови контролишу 80 одсто власничких и управљачких права, док остатак припада досадашњем власнику АБА Сидро д.о.о.

Иако је FIBA захтијевала да цјелокупна власничка структура припадне клубовима, то се није десило на састанку у Љубљани, па ће у наредним данима бити позната судбина регионалног такмичења. Ипак, представник Игокее Игор Додик у Љубљани вјерује да ја направљен велики корак ка поновном признавању АБА лиге.

- Представници свих клубова задовољни су напустили састанак, али договор још није потписан. Усмено смо договорили све појединости, а у идућим данима очекујемо да се све стави на папир и уколико буде онако како је договорено мислим да ће сви присутни са састанка ставити своје потписе - рекао је Додик.

Састанку нису присуствовали челници овогодишњег шампиона Црвене звезде који су послали писмо у којем су изразили незадовољство неколицином тачака приједлога, док су представници Металца и Мега Лекса своје одсуство оправдали утакмицама ових клубова.

- Сада чекамо став FIBA. Искрено, не вјерујем да нам они нешто боље могу понудити и предложити, као ни то да ће суспендовати све земље које имају представнике у АБА лиги - рекао је Додик.

Да посјетимо, у посљедња два мјесеца траје рат на релацији FIBA - УЛЕБ и још увијек није ни близу расплет, пошто готово свакодневно обје стране износе нове појединости и гледају како да приволе клубове бивше Југославије на своју страну.

Још раније је одлучено да од сезоне 2016/17. стартује Б регионална лига коју би чинило такође 12 клубова, а била би подијељена на Исток и Запад због смањења трошкова.

Ђилас

Предсједник Кошаркашког савеза Србије Драган Ђилас најавио је за данас састанак лиге, клубова и представника КС Србије, на коме ће се разматрати приједлози за организацију регионалне лиге који су представили FIBA и АБА лига.

- Познат је мој став да је регионална лига у којој ће се поштовати снага српске кошарке и српских клубова добра за нашу кошарку. Лигу са 12 клубова са простора бивше Југославије који је воде уз подршку Савеза и из које клубови имају пролаз у Евролигу је нешто што подржавам. Таква лига не може бити власништво приватних лица, јер је то нешто што FIBA не прихвата - рекао је Ђилас.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана