Прваци три државе ривали Борцу

Данијел Радујковић
Прваци три државе ривали Борцу

Бањалука - Шампион БиХ у рукомету Борац м:тел 5. и 6. септембра покушаће први пут у историји да се квалификује у Лигу шампиона, а на том путу стајаће му прваци Норвешке Елверум, Аустрије АЛПЛА Хард и Холандије Лимбург Лионс.

Бањалучани су некада са доста успјеха играли Куп шампиона, који су и освојили 1976. године, али никада нису наступили у најквалитетнијем клупском такмичењу од када се игра у новом формату и носи име Лига шампиона. Ново, укупно 23. издање овог такмичења одиграће се по другачијем систему, гдје ће се за пехар борити 28 умјесто досадашња 24 клуба. За сада је познато 27 учесника најквалитетнијег такмичења, а за преостало мјесто бориће се и Борац, који ће учествовати на квалификационом турниру. Мјесто одигравања биће одређено накнадно.

- Мислим да смо имали среће што нисмо добили неке јаке свјетске клубове, али ни ови тимови нису наивни. Покушаћемо да изборимо Лигу шампиона, али ако то не учинимо, нећемо губити главу. Битна нам је консолидација клуба која траје најмање годину. Понављам, ако буде шансе да одемо у групну фазу, све ћемо учинити да је остваримо јер је Борцу мјесто тамо, али ни Куп ЕХФ-а није лоше такмичење.

Квалификациони турнир највјероватније ће се играти у Аустрији јер Борац није у ситуацији да га организује због трошкова, иако још нема званичног става Управног одбора - казао је в. д. директора Борца Владимир Бранковић.

Од идуће сезоне систем такмичења је нешто измијењен па ће најквалитетније екипе бити у групама А и Б, док ће побједник квалификационог турнира играти у групама Ц и Д. Такмичење у Лиги шампиона почиње између 16. и 20. септембра, а жријеб група одржаће се 26. јуна у Бечу.

Поред учешћа у квалификацијама за Лигу шампиона, Борац ће идуће сезоне играти још у четири такмичења: SEHA лиги, завршници првенства БиХ и куповима Републике Српске и БиХ. Зато су Бањалучани већ кренули у стварање тима који ће морати изнијети велики терет. Прва појачања клуба су доскорашњи рукометаш Црвене звезде Никола Милошевић, који игра на позицији лијевог бека и голман Дамир Ефендић, који је некада бранио за Босну и Металург. Милошевић је млади репрезентативац Србије, а каријеру је започео у Радничком из Крагујевца. Играо је још за нишки Железничар, са којим је освојио Куп Србије. Прошле сезоне био је најбољи стријелац Црвене звезде. Борац је желио да доведе још једног играча "црвено-бијелих" Александра Драгутиновића, који игра на позицији средњег бека, али није дошло до договора.

- За сада смо довели два појачања, а ускоро ће их бити још. Довешћемо још једног голмана и сигурно два играча - додао је Бранковић.

Клуб су за сада напустили Петар Јокановић и Станко Абаџић, док се још не зна судбина Милана Ђукића и Сефана Јанковића.

Групе

У групама А и Б Лиге шампиона идуће сезоне играће: Кил, Веспрем, Колдинг Копенхаген, Вардар, Киелце, ППД Загреб, Барселона, ПСЖ, Рајн-Некар Левен, Кристијанштад, Цеље Пивоварна Лашко, Бешикташ, Монпеље, ПИК Сегед, Висла Плок, Флензбург. Групе Ц и Д чиниће сљедеће екипе: Шафхаузен, Татран Прешов, Мешков Брест, Чеховски медведи, Натурхаус Ла Риоха, Војводина, Мотор, Порто, Баја Маре, Металург, Скјерн.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана