Прослављени стручњак Божидар Маљковић одржао предавања у Бањалуци: Србија ће дуго владати Европом

Иван Драгичевић
Прослављени стручњак Божидар Маљковић одржао предавања у Бањалуци: Србија ће дуго владати Европом

Бањалука - Прослављени српски кошаркашки стручњак Божидар Маљковић посјетио је Бањалуку и у организацији Удружења кошаркашких тренера Републике Српске одржао предавања којима је покушао да пренесе своје богато знање и искуство на наше тренере.

Четвороструки клупски шампион Европе првог дана је говорио о методима које је користио током дугогодишње каријере, при чему је причао о разним доживљајима са највећим играчким именима које је водио, али и о начинима рјешавања одређених проблематичних ситуација. Напоменуо је да је данашње вријеме много лошије од оног када је он почињао са тренерским послом и да ситуација у српској клупској кошарци није бајна.

- Највећи клубови Партизан и Црвена звезда имају доста проблема са новцем, а да не помињем остале тимове.  Сутрашњица није баш ружичаста, а због чега је то тако, могли бисмо да причамо седам дана. Неће бити лако ни за један клуб, поготово за ове у унутрашњости. Локалне самоуправе дају 80 одсто новца за паразитски фудбал, што је зло и наопако, иако ја волим фудбал и био сам бољи фудбалер него кошаркаш. Клубови не смију да се ваде на то да им држава не помаже јер немају везе једно са другим. Драго ми је што се новац улаже у мале спортове и то нам је донијело резултат на Олимпијским играма - рекао је Маљковић.

Србија је у обје конкуренције освојила кошаркашку медаљу у Рију, а Маљковић је посебно емотивно доживио успјех женске репрезентације због тога што његова кћерка Марина сједи на селекторској клупи, а неке ствари је украла од оца.

- Тешко ми је да причам о женској кошарци јер је моја Марина унутра. Од мене је повукла да не користи таблу на тајм-ауту. То сам видио од неких старих мајстора као што је био професор Александар Николић. Не волим да цртам, то препуштам Паблу Пикасу, а погледајте и сами да играчи на тајм-ауту слабо прате шта тренер црта по табли. То треба да се ради и увежба на тренингу. У Рију смо доказали да смо кошаркашка нација. Уз Американце смо једини који су освојили медаље у обе конкуренције. Александар Ђорђевић је направио врхунски посао и мислим да ћемо у наредних шест, седам година владати европском кошарком. Када се сљедеће љето прикључе Бобан Марјановић и Немања Бјелица, биће то још јачи тим, док су остале земље попут Француске, Шпаније и Русије у фази пада - рекао је Маљковић.

Искусни тренер упоредио је данашњу кошарку са оном из времена када је са Југопластиком владао Европом.

- Игра се квалитетна кошарка, увијек бирам Евролигу прије НБА лиге, бар до плеј-офа. Постоје неке ствари које ми сметају, рецимо, зашто тренери мењају играче који добро играју. Скраћују им минутажу, што није продуктивно јер тако никада не би створили велике играче. Изгледа ми као да стално штеде играче и да их чувају за важније утакмице. Судије су поквариле игру, одузели су талентованим играчима најјаче оружје, тај ролинг који може да изведе један од 100 кошаркаша. Акције и кретње су остале исте, само што се сада брже напада - рекао је Маљковић.

Цедевита

Остало је нејасно зашто је Божидар Маљковић нагло напустио Цедевиту, а разне спекулације о разлозима одласка биле су нетачне.

- Цедевита је могла да буде нова Југопластика, можда и боља. Сигуран сам у то, али, ето, на крају није постала. Тај клуб расте, улаже се велики новац и драго ми је због тога.   

Људи из Цедевите знају зашто сам отишао, све што се писало по медијима су небулозе јер и сада имам одличне односе са свима из тог клуба - казао је Маљковић.

Свађа са Аитом

Српски стручњак је истакао да је у одличним односима са свим својим бившим играчима, а да је једини човјек из свијета кошарке са којим не разговора легендарни шпански тренер Аито Гарсија Ренесес.

- Када сам са Панатинаикосом играо финале Купа шампиона 1996. године, у шпанским новинама изашао је текст гдје Аито ниподаштава моје играче и писало је да немамо никакве шансе против његове Барселоне са којом смо играли у финалу. Тај текст сам превео на грчки и залијепио га у свлачионицу, а кршни и темпераменти Грци су се мотивисали и добили финале, што је била прва титула за Панатинаикос - казао је Маљковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана